FIA menja pravilo o “sejfti karu“

Posle poteza Mihaela Šumahera u poslednjim trenucima trke u Monaku Svetska automobilska federacija je priznala da je pravilo o „sejfti karu“ prilično nejasno.

Izvor: JT

Četvrtak, 20.05.2010.

13:23

Default images

Šumaher je pretekao Fernanda Alonsa baš kada je „sejfti kar“ izašao sa staze pri kraju poslednjeg kruga trke, ali je potom kažnjen zbog tog poteza.

Novo pravilo o „sejfti karu“, koje je uvedeno ove sezone, glasi da ukoliko se trka završava u tom režimu vozilo će se vratiti u boks pre isteka poslednjeg kruga, dok će vozači kroz cilj proći bez preticanja.

Problem kod vozača tokom poslednjeg dela trke za Veliku nagradu Monaka stvorilo je to što su na stazi bile istaknute zelene zastavice i dok su Alonsu iz Ferarija tada poručili da ne pokušava da pretekne Luisa Hamiltona u Meklarenu ispred sebe, iz Mercedesa su Šumaheru rekli potpuno suprotno.

Promena pravila o „sejfti karu“ će biti razmatrana na sastanku Svetskog saveta za auto-moto sport 23. juna u Ženevi. U saopštenju FIA se kaže da su promene potrebne da bi se timovima pojasnila procedura koju njihovi vozači moraju da poštuju ako se trka završava iza „sejfti kara“, ali i da bi se izbeglo ponavljanje situacije iz Monte Karla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: