FIFA: Penali se izvode bez zadrške

Komitet Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) za pravila igre odlučio je da izvođači penala ubuduće neće smeti da šutiraju sa zadrškom.

Izvor: LB

Utorak, 18.05.2010.

19:43

Default images

FIFA je saopštila da će se novo pravilo primenjivati već na predstojećem Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

U obrazloženju odluke navodi se da je iskustvo pokazalo da su golmani prilikom branjenja penala bili u neravnopavnom položaju.

"Gledali smo više snimaka na kojima se vidi da igrač priđe lopti, zamahne nogom u prazno i kada golman krene u jednu stranu, povuče nogu i šutira praktično u nebranjen gol. To svakako nije regularan način za postizanje gola", rekao je član Komisije Patrik Nelson.

Komitet je izvođačima penala ostavio mogućnost da zastanu dok trče prema lopti, ali kada stignu do nje i pokrenu nogu kojom šutiraju, moraju da izvedu udarac bez zadrške.

"Biće to trka sa vremenom, jer Mundijal počinje za tri snedelje. Učinićemo sve da sudije, treneri i igrači na vreme i detaljno budu upoznati sa novim pravilima, kako ne bi dolazilo do nesporazuma na utakmicama", rekao je generalni sekretar FIFA Žerom Valke.

Izmenom pravila predviđeno je da igrač koji jedanaesterac izvede sa zadrškom dobije žuti karton, a da lopta pripadne protivničkom timu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: