DL: Pauel pobedio u odsustvu Bolta

U pestonici Katara Dohi održan je prvi miting ’Dijamantske lige’, novog takmičenja Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Izvor: LB

Petak, 14.05.2010.

20:47

Default images

U odsustvu najbržeg čoveka na planeti Jamajčanina Useina Bolta prva zvezda premijernog mitinga ’IAAF Dijamantske lige’ bio je njegov zemljak Asafa Pauel, koji je trijumfom u trci na 100 metara opravdao ulogu velikog favorita. U bacanju kugle pobedio je Amerikanac Kristijan Kantvel, u trci na 800 metara slavio je Kenijac Dejvid Rudiša, dok je u troskoku trijumfovao Kubanac Joander Betanzos.

U disciplini 3.000 metara stiplčez slavio je Kenijac Ezekiel Kemboi, dok je na 400 metara sa preponama najbrži bio Amerikanac Beršon Džekson. U veoma zanimljivoj trci na 5.000 metara trijumfovao je Eliud Kipdžoge iz Kenije.

U konkurenciji dama, u skoku u vis očekivano je trijumfovala Hrvatica Blanka Vlašić. U skoku s motkom pobedila je Nemica Silke Špiglburg, u trci na 400 metara svoju dominaciju je nastavila Amerikanka Alison Feliks, dok je u bacanju koplja najbolja bila Ruskinja Marija Abakumova.

Na 100 metara sa preponama najbrža je bila Lolo Džons iz SAD, u bacanju diska slavila je Kubanka Jarelis Barios, u trci na 200 metara pobedila je Jamajčanka Kevin Stjuart, dok je na 1.500 metara trijumfovala Nensi Džebet Langat. Miting u Dohi je počeo takmičenjem u bacanju diska, u kome je trijumfovala Kubanka Jarelis Barios. Ona je do prve pobede u Dijamantskoj ligi stigla hicem u trećoj seriji od 64,90 metara. Drugo mesto pripalo je Australijanki Dani Semjuels sa rezultatom 64, 67 metar, dok je veliko iznenađenje priredila hrvatska juniorka Sandra Perković koja je hicem od 62,33 metra osvojila treće mesto.

Za razliku od pravila na drugim takmičenjima, u ’Dijamantskoj ligi’ atletičari u tehničkim disciplinama imaju samo četiri serije u kojima se rešava pitanje pobednika.

U bacanju kugle očekivano je pobedio Amerikanac Kristijan Kantvel koji je u trećoj seriji imao hitac od 21,82 metra i tako postavio novi rekord mitinga, kao i najbolji rezultat sezone. Drugo mesto pripalo je Nemcu Ralfu Bartelsu sa rezultatom 21,14 metara, dok je treći bio još jedan Amerikanac Ris Hofa (21,00 metara), dosadašnji rekorder mitinga u Dohi.

Treba istaći da vremenski uslovi nisu bili naklonjeni takmičarima, a pre svega sprinterima. Bilo je veoma vruće, temperatura je iznosila čak 36 stepeni, a duvao je i jak vetar, pa većina postignutih rezultata neće biti zvanično priznata.

U odsustvu najbolje, Ruskinje Jelene Isinbajeve, u skoku s motkom trijumfovala je Nemica Silke Špiglburg koja je jedina savladala visinu od 4,70 metara. U veoma uzbudljivom takmičenju drugo mesto pripalo je Ruskini Tatjani Polnovoj koja je preskočila 4,55 metara, baš kao i trećeplasirana Irina Jirina Ptačnikova. Ipak, Ruskinja je na kraju stigla do drugog mesta zahvaljujući činjenici da je tu visinu savladala već u prvom pokušaju.
Beta
Trkački program u Dohi otvorila je trka na 400 metara sa preponama u kojoj je trijumfovao Amerikanac Beršon Džekson sa vremenom 48,66 sekundi. Drugi je bio njegov zemljak Keron Klement (48,82), dok je treće mesto osvojio Južnoafrikanac Luis Van Zil (49,59) i tako napravio još jedno iznenađenje. U toj trci potpuno je podbacio aktuelni olimpijski šampion Anđelo Tejlor iz SAD koji je ovojio tek četvrto mesto i tako ostao bez bodova u ’Dijamantskoj trci’.

U skoku u vis očekivano je trijumfovala Hrvatica Blanka Vlašić, koja, međutim, nije blistala. Ona je sa preskočenih 1,98 metara trijumfovala ispred Amerikanke Šanti Hauard Lav, samo zahvaljujući manjem broju pokušaja. Treća je bila Španjolka Rut Betia, koja je savladala visinu od 1,94 metra.

U bacanju koplja najbolja je bila Ruskinja Marija Abakumova koja je sa hicem od 68,89 metara postavila novi rekord mitinga, kao i najbolji rezultat sezone. Druga je bila aktuelna olimpijska pobednica i svetska rekorderka Čehinja Barbora Špotakova sa rezultatom 67,33 metra, dok je potpuno neočekivano treće mesto osvojila Martina Ratej iz Slovenije. Ona je u drugoj seriji imala hitac od 67,16 metara i tako postavila novi nacionalni rekord Slovenije.

U trci na 800 metra viđena je dvostruka pobeda Kenijaca. Prvi je bio Dejvid Rudiša sa novim rekordom mitinga 1:43.00 minuta, drugi Azbel Kiprop (1:43.45), dok je treće mesto osvojio Marokanac Amin Lalu (1:43.71).

U takmičenju u troskoku dominirali su Kubanci koji su osvojili prva tri mesta. Najbolji je bio Aleksis Kopelo koji preskočio 17,47 metara. Drugi je bio David Žiralt sa troskokom od 17,29 metara, dok je treće mesto osvojio Joander Betanzos. Sva trojica su svoje najbolje rezultate zabeležili u poslednjoj seriji.
Beta
Aktuelna svetska prvakinja na 100 metara sa preponama u dvorani Amerikanka Lolo Džons trijumfovala je u toj disciplini i u Dohi. Ona je posle lošeg starta, ipak, uspela da pobedi sa vremenom od 12,63 sekunde, ispred Kanađanke Prisile Lopes Šlip (12,67) i zemljakinje Virdžinije Pauel-Kraford (12,70).

U trci na 200 metara trijumfovala je Jamajčanka Keron Stjuart (22,34 sekunde) koja je bila i najveći favorit. Olimpijska šampionka i srebrna na SP u Rimu je bila brža od sunarodnice Šeron Simpson (22,64) i Sidoni Madersil sa Kajmanskih Ostrva (22,66).

U jednoj od najzanimljivijih atletskih disciplina, 3.000 metara stiplčez, još jednom su trijumfovali Kenijci. Prvo mesto je osvojio Ezekiel Kemboi sa rezultatom 8:06,28 minuta, ispred Pola Kipsielea Koeča (8:06,69), dok je treći bio Patrik Langat (8:09,12), koji je trku počeo kao 'pejsmejkler'.

Na 1.500 metara trijumfovala je Nensi Džebet Lagat iz Kenije, sa vremenom 4:01,63 minuta. Druga je bila Gelete Burka iz Etiopije (4:02,16), ispred Marokanke Siham Hilali (4:03,89).

U najatraktivnijij disciplini, trci na 100 metara ulogu apsolutnog favorita opravdao je Jamajčanin Asafa Pauel. U odsustvu zemljaka Usaina Bolta i Amerikanca Tajsona Geja Pauel nije ima težak zadatak. On je već u polufinalu pokazao na mitingu u Dohi nema ravnopravnog protivnika. On je u drugoj polufinalnoj trci lako pobedio sa odlični me rezultatom 9,75 sekundi. Prethodno je u prvom polufinalu slavio još jedan Jamajčanin Majkl Frejter sa vremenom 9,97. Iz svakog polufinala dalje su prošla četvorica najboljih. Pauel je i u finalu bez problema pobedio sa rezultatom 9,81 sekundi, ispred zemljaka Neste Kartera (9,88) i Amerikanca Trevisa Pedžeta (9,92). Međutim, nekadašnji svetski rekorder mogao je i da bude diskvalifikovan pošto je posle veoma lošeg starta u jednom trenutku prešao u susednu stazu, u kojoj je trčao Leron Klark.



U trci na pet kilometara pobedio je svetski prvak iz 2003. godine Kenijac Eliud Kipčoge sa najboljim ovosezonskim vremenom od 12:51,21 minuta. Drugi je bio Vinsent Kiprop Čepkok, dok je treći kroz cilj prošao Imane Merga iz Etiopije. Trka je imala jak tempo pa su viđena brojna odustajanja. U finišu trke odustao je i jedan od favorita Tariku Bekele.

Miting u Dohi zatvorila je trka na 400 metra u kojoj nije bilo povređene Sonje Ričards Ros, najbolje atletičarke u 2009. godini. Prvo mesto osvojila je Amerikanka Alison Feliks sa rezultatom 50,15 sekundi. Ona je trijumfom ispred Amantle Monco (50,34) iz Bocvane i Jamajčanke Novlen Vilijams-Mils (50,50), potvrdila da se nalazi u sjajnoj formi i nastavila pobedničku seriju sa mitinga u Filadelfiji.

Pobednicima u svim disciplinama je pripala novčana nagrada od po 10.000 dolara, drugoplasirani su osvojili sumu od po 6.000, a treći po 4.000 dolara. Trojica prvoplasiranih takmičara su takođe osvojili i bodove za 'Dijamantsku trku'. Pobeda donosi četiri poena, drugo mesto dva, dok treći osvaja jedan bod.

Više o pravilima 'IAAF Dijamantske lige' možete saznati ovde.

Naredni miting ’IAAF Dijamantske lige’ održaće se 23. maja u Šangaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: