Orlovima titule širom Evrope

Širom Evrope igraju se završnice nacionalnih šampionata, a veliki broj srpskih internacionalaca radovao se što titulama u prvenstvu, što u Kupu.

Izvor: AK

Ponedeljak, 10.05.2010.

18:49

Default images

Ivanović i Matić radovali su se sa Čelsijem koji je prekinuo dominaciju Mančester junajteda. Rajkovićev Tvente je osvojio prvu titulu u istoriji, a Pantelić i Sulejmani 18. Kup sa Ajaksom. Stanković je osvojio Kup Italije, a čeka ga još finiš u Seriji A i LŠ. Mateja Kežman i Danijel Ljuboja bili su strelci u toku nedelje u Francuskoj, a titule su osvojili još Rnić i Duljaj.

Engleska

Srpski reprezentativac Branislav Ivanović asistirao je Anelki za četvrti gol, a Nemanja Matić je u igru ušao u 70. umesto Balaka, u pobedi Čelsija kojom su 'plavci' osvojili četvrtu titulu u klupskoj istoriji. Vigan je primio osam golova, ali trener Martinez na ovom meču za prvog čuvara mreže nije izabrao Vladimira Stojkovića koji se nije proslavio u prethodnim kolima. Dosadašnji šampion Mančester junajted takođe je odradio svoj posao pregazivši u poslednjem kolu Stouk 4:0, a Nemanja Vidić odigrao je celu utakmicu za 'crvene đavole'. U poslednjem kolu do pobede je stigao i Vulverhempton koji je sa 2:1 nadigao Sanderlend, ali Nenad Milijaš ponovo nije igrao u veznom redu 'vukova'.

Španija

Ništa nije rešeno ni u Španiji gde Real i dalje prati Barsu, a srpski igrači dobili su maksimalne šanse da se pokažu. Poslednjeplasirani Heres savladao je Saragosu sa 3:2, a Ivan Obradović odigrao je svih 90 minuta za goste. Ceo meč odigrao je i Milan Stepanov za Malagu koja je takođe poražena, od Hetafea 2:1. Valensija je izgubila lokalni derbi od Viljareala sa 2:0, a Nikola Žigić je bio neuspešan tokom 90 minuta. Milan Smiljanić presedeo je na klupi u remiju Sportinga i Atletika.

Italija

U Seriji A ostao je da se odigra još jedno kolo. U pterposlednjem koje je bilo na rasporedu proteklog vikenda, nije odlučen šampion, ali je poznat i treći tim koji će igrti u Seriji B, Atalanta. Ivan Radovanović nije ulazio u igru u ovom bitnom meču za tim iz Bergama. Adem Ljajić dobio je šansu da odigra svih 90. minutu u remiju Fiorentine sa Sijenom (1:1), dok je Vlada Avramov ponovo bio rezerva Sebastijanu Freju. U meču prepunom golova Udineze i Bari su igrali bez pobednika, 3:3, a Aleksandar Luković je za 90 minuta u domaćoj ekipi zaradio žuti karton. Dušan Basta i dalje nije među prvih 18 igrača. Lacio je pobedio u Livornu sa 2:1, a standardni Aleksandar Kolarov asistirao je Tomazu Rokiju kod prvog gola 'lacijala'. Đenoa je golom Skulija savladala Milan, a u prvom timu bio je i Nenad Tomović. Talentovani Danijel Aleksić presedeo je meč na klupi. Dejan Stanković je igrao odmah iza napadača Intera, a na samom početku meča protiv Kjeva (4:3) pogodio je prečku.

Nemačka

Sve je gotovo u Nemačkoj, Bajern je ponovo šampion, Nirnberg će igrati baraž za opstanak, a iz lige su ispali Bohum i Herta. Berlinci su definitivno najveće razočaranje Bundeslige, a odavno su bili bez šansi za opstanak. Gojko Kačar odigrao je svih 90 minuta u oproštajnom porazu od Bajerna 2:1 pred svojim navijačima, a bio je začetnik akcije kojom je Ramos izjednačio rezultat. Srpski reprezentativac verovatno je odigrao poslednji meč za ovaj klub. Nemanja Pejčinović je presedeo celu utakmicu na klupi. Borusija Dortmund, za koji je ceo meč odigrao Neven Subotić, izgubila je od Frajburga 3:1, ali ipak ide u Ligu Evrope. Zoran Tošić igrao je do 79. minuta za ’jarčeve’ koji su u njima nebitnom meču izgubili od Nirnberga. Bohum je u direktnom duelu za opstanak deklasiran na svom terenu od Hanovera 3:0, pa će Miloš Marić koji je igrao ceo meč sledeću sezonu verovatno igrati u 'cvajti'. Zdravko Kuzmanović odigrao je ceo meč u remiju Štutgarta sa Hofenhajmom.

Francuska

Olimpik Marsej je u vanrednom kolu tokom nedelje osvojio titulu u Ligi 1, a u 37. kolu koje je odigrano za vikend Danijel Ljuboja postigao je dva gola u pobedi Grenobla koji napušta elitno društvo. Ivan Stevanović ni drugi put u svega nekoliko dana nije bio u protokolu Sošoa koji je izgubio od Bordoa, dok je u remiju Lansa Dejan Milovanović igrao od 84. minuta. U sredu je sedeo na klupi. Nenad Kovačević nije bio u timu tokom vikenda, a pre četiri dana je igrao od 46. minuta. PSŽ je izgubio u Le Manu, a Mateja Kežman je za 90 minuta na terenu dobio žuti karton. Ipak, srpski reprezentativac je bio strelac tokom nedelje jer je na 'Parku prinčeva' u sredu psotigao gol u 91. minutu. Tada mu je rival bio Milan Biševac koji je za vikend protiv Liona dobio žuti karton.

Rusija

Dva kola odigrana su i u Rusiji. U devetom, koje je odigrano 5. i 6. maja, Krilja Sovjetov su minimalnim rezultatom savladala Alaniju, a gol tima iz Samare uspešno je svih 90 minuta branio Nenad Đorđević. Nekadašnji kapiten Partizana nije bio toliko uspešan u ponedeljak jer su Krilja u Novosibirsku primila čak četiri gola. Tom je u četvrtak bio bolji od Tereka, ali je odbrana koju predvodi Đorđe Jokić ipak primila jedan gol (2:1). Miloš Krasić nije mogao za 90 minuta da pomogne svom timu da izbegne minimalan poraz u Rostovu od ekipe Ivana Živanovića, ali je bio na svom nivou u ponedeljak kada je CSKA sa 4:1 nadigrao Terek. Rostov je u ponedeljak, pak, poražen od šampiona Rubina, a Živanović je ponovo bio u timu, za razliku od Dušana Anđelkovića. Mitar Peković igrao je za Anži u ubedljivom porazu njegovog Anžija od Spartaka (3:0) u Moskvi.

Ostali

Tvente je osvojio prvu titulu u istoriji, a njegov glavi rival u toj borbi Ajaks sezonu je ipak završio sa trofejem jer je u finalu Kupa deklasirao Fejenord sa 4:1. Marko Pantelić nije bio strelac, a meč je završio u 78. minutu. Miralem Sulejmani nije učestvovao u pobedi. Sezona u Holandiji ipak nije završena jer se igra plejof za plasman u Ligu Evrope. Groningen je glatko izgubio oba meča od Utrehta, u prvom porazu od 3:1 na terenu je bio i Goran Lovre, koji, pak, nije igrao u drugom (2:0).

Posle godinu dana pauze Šahtjor Igora Duljaja ponovo je šampion Ukrajine, a u poslednjem pobedio je sa 3:2 Tavriju za koju je strelac bio Željko Ljubenković. Dinamu Miloša Ninkovića nije bila dovoljna pobeda nad Metalurgom od 3:0. Treće mesto osvojio je Metalist Milana Obradovića koji je ponovo bio standardan u svom timu. Sjajni Karpati igrali su u poslednjem kolu 2:2 sa Ilčivecom, a Nemanja Tubić bio je strelac.

Veoma uzbudljiva je završnica u Grčkoj. PAOK Vladimira Ivića pobedio je u derbiju Olimpijakos Božidara Bandovića 1:0 pa se na polovini plejofa za plasman u Ligu šampiona i Ligu Evrope nalazi na prvom mestu. Dušan Bajević i Milan Lukač su sa AEK-om pobedili Aris 4:2.

Završen je plejof u Belgiji, a pored Anderlehta Nemanje Rnića koji je bio na klupi novog šampiona, u poslednjem kolu Bojan Jorgačević je sa Gentom pregazio Briž 6:2 i izborio plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Lider austrijskog šampionata Salcbugr izgubio je od Austrije sa 1:0, a u timu nije bilo mesta za Milana Dudića. Fenerbahče vodi veliku bitku sa Bursom u Turskoj, a ekipa Ivana Ergića nastavila je sa fenomenalnim igrama ove sezone jer je sa 3:0 dobila Ankaraspor. Ipak, u poslednjem kolu Bursa mora pobediti Bešiktaš, a da Fener kikse protiv Trabzona koji ga je dobio u finalu Kupa. Milan Martinović nije igrao za Dijarbakir.

Dragoslav Jevrić i Nebojša Marinković nisu igrali za Makavi Petah Tikvu u završnici izraelske lige, kao ni Nemanja Vučićević u remiju Hapoela i Makabija iz Tel Aviva kod kojeg je na klupi bio Ivica Ilijev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: