Partizan za dlaku bez finala

Košarkaši Partizana izgubili su posle produžetka od Olimpijakosa sa 83:80 u polufinalu fajnal-fora Evrolige u Parizu.

Izvor: SO

Petak, 07.05.2010.

21:17

Default images

Na kraju regularnog dela Partizan je posle koša Mekejleba imao prednost 67:65 na sedam sekundi do kraja. Šut Teodosića za tri išao je pored koša, ali je Čildres priskočio i pogodio. Za 2,6 sekunde Mekejleb je šutnuo za tri, ali nije pogodio. Pirejci su u produžetku imali dva puta +5, Partizan se vraćao, ali je Rašić uz zvuk sirene promašio za novi produžetak.

Najefikasniji kod ‘crno-belih’ bio je Mekejleb sa 21 poenom, a Marić je postigao 17. Za Olimpijakos je Kleiza dao 19, a Teodosić i Čildres po 17 poena.



Partizan je krenuo neuporedivo agresivnije u odbrani i to je momentalno dalo rezultate jer su Roberts i Mekeljeb izveli dve brze kontre. Naročito agilan u defanzivi bio je Mekejleb, koji je neprestano bio na liniji dodavanja i onemogućio tečnu igru Olimpijakosa.

Posle zakucavanja Marića Partizan je poveo 10:2 i ‘crno-beli’ su imali potpunu kontrolu nad igrom. Ipak, tada u igru ulazi Papalukas, koji povezuje redove Atinjana sa četiri poena, koliko je ubacio i Skorcanitis.

Nakon trojke Mekejleba ‘crno-beli’ su poveli 17:10, a četvrtina je okončana pogotkom Teodosića za tri – 17:15 za Partizan.
Partizan je drugi period započeo trojkom Božića na isteku napada, ali to nije bila najava boljeg šuterskog perioda ’crno-belih’ jer je Rašić promašio svih pet šuteva iza linije 6,25m.

Sa druge strane, Olimpijakos je polako dolazio do svoje igre i nije imao toliko problema sa zonom kao u prvoj četvrtini. Prednjačio je Papalukas, a upravo njegovom ’2+1’ igrom Atinjani su prvi put poveli (26:25).

Trojkom Teodosića Olimpijakos je stekao pet poena viška, Veseli je odgovorio, ali Pirejci posle koša Kleize sa distance ipak odlaze na poluvreme sa +5 (33:28).

U trećem periodu razigrao se Kleiza, koji je poenima posle prodora ‘otvorio’ odbranu Partizana i bio je najzaslužniji za vođstvo Olimpijakosa +6 (51:45). U taboru Partizana Kecman je imao adekvatan odgovor sa dve trojke, a posle zakucavanja Marića bilo je 52:52 pred poslednji dvominutni odmor.

Fenomenalni Mekejleb predstavljao je nerešivi zadatak za odbranu Pirejaca, iako je imao poteškoća sa grčevima krajem trećeg perioda. Omaleni plej postigao je šest poena u nizu i Partizan je vodio sa 60:54 na šest minuta do kraja.
Posle tajm-auta Janakisa Olimpijakos se donekle konsolidovao i ponovo pokušao da uspostavi igru sa dosta brzih dodavanja, koju je Partizan uspeo da osujeti tokom većeg dela meča.

Papalukas je jedini delovao hladne glave kod Atinjana, a Čildres je tek u poslednjoj četvrtini krenuo agresivnije da ulazi pod koš i da se ubacuje iz drugog plana. Upravo zahvaljujući tome Olimpijakos je stigao vođstvo ‘crno-belih’, a minijaturu Amerikanca nadovezao se Teodosić pogocima sa penala za 65:62 u poslednjem minutu utakmice.

‘Crno-beli’ su imali spreman odgovor – posle uigrane kombinacije Kecman ostaje sam na 45 stepeni i pogađa trojku za izjednačenje na 30-ak sekundi do kraja. Teodosić je u narednom napadu promašio za tri poena, a Mekejleb je munjevito istrčao kontru i položio loptu u koš na 6,8 sekundi do kraja.

Tada je sreća pogledala Olimpijakos – Teodosić je šutirao preko Robertsa za pobedu, a loptu koja je išla daleko od obruča uhvatio je Čildres i zakucao je u koš na 2,6 sekunde do kraja.

Mekejleb nije bio precizan za tri, pa se ušlo u produžetak. Pirejci su od samog starta preuzeli kontrolu u dodatnih pet minuta, a Partizan je igrao bez Božića i Kecmana zbog pet penala. Posle poena Kleize sa penala Grci su imali prednost 75:70.

Imali su dva puta Atinjani loptu u rukama na pet razlike, drugi put ju je Papalukas olako prokockao i izgubio je na svojoj polovini, a u nastavku akcije Veseli je pogodio uz faul (77:75).

Burusis je potom čak tri puta uhvatio loptu u napadu i bio siguran sa penala. Do tada neprimetni Rašić ipak pogađa trojku i vraća Partizan u igru (79:78). Teodosić, koji nije bio na svom nivou tokom meča (3-13 iz igre, 0ast), bio je nepogrešiv sa penala, ali je Partizan ipak mogao do novog produžetka – Rašić je u poslednjoj sekundi šutirao sa 7m, ali bio je neprecizan.

Partizan: Mekaleb 21, Sinovec, Roberts 5, Kecman 11, Milošević, Rašić 5, Mitrović, Božić 8, Marić 17, Veseli 13, Djekić, Vraneš.
Olimpijakos: Papalukas 10, Skuni Pen, Čajdres 17, Vujčih, Vasilopulos, Burusis 9, Halperin, Kleiza 19, Mavrokefalidis, Beverli, Skorcijanidis 11, Teodosić 17.

Olimpijakos će u finalu igrati sa Barselonom, koja je pobedila CSKA sa 64:54.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

533 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: