Čudesna JJ preko Serene do finala

Srpska teniserka Jelena Janković pobedila je Serenu Vilijams sa 4:6, 6:3, 7:6 (5) u polufinalu turnira u Rimu i imaće priliku da osvoji drugi trofej ove sezone.

Izvor: SO

Petak, 07.05.2010.

19:01

Default images

Jankovićeva je gubila sa 5:3 u trećem setu, u desetom gemu je spasila i meč loptu, a u taj brejku je uspela da nadoknadi zaostatak od 5-2 osvojivši pet poena u nizu. Jelena se tako izvukla iz nemoguće pozicije i četvrti put u karijeri je savladala Serenu. Rivalka Jankovićevoj u finalu biće bolja iz iz okršaja Ane Ivanović i Marije Hose Martines Sančes.

Jelena je odigrala fantastičan meč, prvi servis bio joj je odličan čak i u trenucima kada se meč lomio, a bekhend paralelom je terorisala rivalku. Uz fenomenalno kretanje, to je bilo dovoljno za zasluženi trijumf.

Očekivao se meč sa mnogo brejkova, ali malo ko je mogao da pretpostavi da u prva četiri gema nijedna teniserka neće uspeti da sačuva svoj servis. Upravo to se dogodilo, a najbolji udarac kod obe teniserke bio je ritern, što je i sasvim logično.
Borba se uglavnom odvijala sa osnovne linije, a teniserke su se borile za inicijativu u poenu. Smenjivali su se ’vineri’ i neiznuđene greške na obe strane, a bliža brejku bila je Serena. U osmom gemu imala je Amerikanka tri brejk lopte, ali je Jankovićevu u 15-ak minuta dugom gemu spasao odlični bekhend.

Propuštene prilike uopšte nisu poremetile mlađu Vilijamsovu, koja rutinski uzima svoj servis-gem za vođstvo 5:4. Deseti gem Jelena je počela vrlo loše, dva puta je pogrešila iz forhenda, a Serena je ubrzo došla do dve vezane set lopte i iskoristila je prvu munjevitim riternom pod noge srpskoj teniserki.

Jankovićevu nije pokolebao gubitak prvog seta, nego je u nastavku dodatno podigla nivo igre i pokušala da bude agresivnija. Serena je u početku pronalazila način da parira Jeleni, pošto je u prva dva servis-gema dva puta spasila 15:40 i još jednu brejk loptu.
Kao što se Amerikanki nisu osvetile propuštene prilike u prvom, tako ni Jankovićevoj nisu u drugom setu. Srpska teniserka je sredinom seta osvojila čak devet poena u nizu, napravila je brejk za 4:3 i asom dobila sledeći gem. Posle toga igra Serene se raspala i u poslednjem gemu je nizom grešaka predala drugi set.

Vilijamsova u drugom setu nije napravila nijedan brejk, ali je već na startu drugog Jankovićeva duplom greškom poklonila gem nakon nekoliko propuštenih gem lopti.

Prvi put na ivici provalije Jelena je bila u trećem gemu, kada je uspela da spasi tri vezane brejk lopte, a nedugo zatim i da vrati brejk.

Ipak, ni Serena nije posustajala iako joj je ovo prvi turnir još od Australijan opena, pa je snažnim udarcima sa osnovne linije uspevala da ’probije’ Jeleninu odbranu i napravi novi brejk.
Stigla je Vilijamsova i do meč lopte, odlično je odservirala, a tada se sreća, koja je u više navrata tokom odlučujućeg seta bila na Amerikankinoj strani, okrenula na Jeleninu stranu. Iz riterna je zahvatila lopticu ramom, ona je u visokom luku pala u polje, a u nastavku poena Serena je izbacila lopticu u aut.

Ušlo se u neverovatno dramatičnu završnicu, a kvalitet tenisa bio je na vrhunskom nivou – obe su se odlično kretale, naročito za tu fazu meča, a Jankovićeva je nekoliko puta dokazala zašto je smatraju najokretnijom teniserkom na WTA turu.

U taj brejku je Serena napravila mini-brejk na samom startu i tu prednost je preciznim servisima čuvala sve do 5:2. Treba reći da je u završnici došlo do malog nesporazuma jer je Vilijamsova u dva navrata dizala ruku kao da nije spremna u trenutku kada je srpska teniserka već bacila lopticu.

Ipak, to je samo dodatno motivisalo Jankovićevu, koja je uspela da uzme pet poena uzastopno i dođe do trijumfa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: