Damir Mikec u finalu Svetskog kupa

Damir Mikec obezbedio je učešće u finalu Svetskog kupa u oktobru, pošto je osvojio drugo mesto vazdušnim pištoljem na drugom Svetskom kupu u Pekingu.

Izvor: SO

Nedelja, 25.04.2010.

14:37

Default images

Od srpskih strelaca sigurno učešće obezbedila je Jasna Šekarić MK pištoljem osvajanjem prvog mesta na Svetskom kup u Sidneju, kao i Lidija Mihajlović koja je lane u finalu Svetskog kupa u kineskom gradu Vuksi osvojila zlato i kristalni globus MK puškom 3 puta 20 metaka.

Damir Mikec iz Policajca na listi je finalista Svetskog kupa za vazdušni pištolj Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) objavljenoj 24. aprila trenutno treći posle dva Svetska kupa sa 16 bodova. Dobio je 10 bodova za drugo mesto i šest bodova za rezultat.

Bodovi za plasman određuju se po principu: 15 za prvo, 10 za drugo, osam za treće, 5, 4, 3, 2, 1 bod za plasman od četvrtog do osmog mesta. Za rezultat se raspoređuje takođe 15 poena: za rezultat ravan ili bolji od svetskog rekorda dobija se 15 poena, ako je strelac postigao krug manje dobija 14, dva kruga manje 13 itd.

Mikec je u Pekingu imao devet krugova slabiji rezultat od svetskog rekorda takmičara iz Koreje Jong Oh Jina – 594 kruga i dobio je šest bodova. Njegov učinak od 585 krugova je drugi najbolji ove sezone. Više je samo postigao Rus Isakov u Pekingu – 587, ali ga je Mikec pretekao u finalu.

Nije mi poznat slučaj da drugoplasirani na nekom od Svetskih kupova ispadne iz finala Ostala su još dva svetska kupa i samo ako bi na oba, recimo, trećeplasirani takmičar imao rezultat bolji od Mikecovog, mogla bi da se situacija zakomplikuje, ali je ovo malo verovatno, kaže trener reprezentacije Goran Maksimović.
Mikec je trenutno šesti na listi finalista MK pištoljem sa pet bodova dobijenih za četvrto mesto na Svetskom kupu u Sidneju. Nije dobio bodove za rezultat, jer je imao 556 krugova, a to je 25 krugova manje od svetskog rekorda – 581 krug Rusa Melentijeva. I ovde se deli samo 15 poena za rezultat, tako da samo strelac sa 15 krugova manje od svetskog rekorda, a to je 566 krugova, dobija 1 bod...

Prošle godine u Vuksiju u finalu Svetskog kupa Mikec je prvi put učestvovao i bio deveti MK pištoljem.

U finalu Sveskog kupa učestvuje osam najboljih strelaca na osnovu bodova osvojenih na jednom od četiri svetska kupa u sezoni, i računa im se samo najbolji bodovni saldo. Takođe, učestvuje automatski branilac titule, a u godini svetskih šampionata i olimpijskih igara i osvajači medalja sa ovih takmičenja.

Ukoliko su oni već izborili plasman kroz svetske kupove, njihova mesta zauzimaju naredni najbolje plasirani takmičari, tako da u finalu Svetskog kupa za kristalni globus ISSF može da učestvuje maksimalno12 takmičara ili takmičarki u svakoj discplini.

Goran Maksimović je u razgovoru sa visokim zvaničnicima Međunarodne federacije streljačkih sportova u Pekingu saznao da još uvek nisu određeni domaćini svetskih kupova 2011. na kojima će se vaditi po dve vize za olimpijske igre u Londonu 2012. i da je loša (zbog visokih troškova) najava da može da se dogodi da nijedan ne bude u Evropi. Ove godine, od četiri svetska kupa tri su bila van Evrope – Peking, Sidnej, Fort Bening (SAD, od 24. do 30. maja) i samo će se četvrti održati u Beogradu od 26. juna do 4. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: