Partizanu 'A' licenca Evrolige?

Košarkaši Partizana sledeće godine mogli bi da dobiju ’A’ licencu za nastupe u Evroligi, pišu „Večernje novosti“.

Izvor: S O

Nedelja, 04.04.2010.

23:43

Default images

Ova licenca je nešto najprestižnije što klub može da dobije i omogućava učešće u Evroligi bez obzira na plasman tima u domaćem takmičenju (jedini uslov je da ekipa ne ispadne iz lige). Sudeći prema parametrima koji su prošle godine bili merodavni za izdavanje ’A’ licence (sportski rezultati 60%, TV prava 30%, kapacitet dvorane 10%), Partizan ima velike šanse da stekne to pravo.

Ukoliko se tako nešto dogodi, Partizan narednih godina ne bi više morao da vodi brigu o bodovima iz Jadranske lige, Kupa Koraća i domaće Superlige (mada i po tom osnovu niko ne može da prestigne ’crno-bele’ barem u naredne tri godine). U tom slučaju, Partizanu bi jedino bilo važno da ne bude najslabiji od svih timova koji već u svom vlasništvu imaju ovu licencu (u obzir se uvek uzimaju rezultati iz poslednje tri evroligaške sezone).

’Crno-beli’ su se u prošle četiri sezone plasirali u Top16, tri sezone igraju u četvrtfinalu, a sada su se plasirali i na ’fajnal-for’. Zahvaljujući Beogradskoj areni i ukupnoj posećenosti tokom sezone, Partizan i u trećem parametru ’kapacitet dvorane’ dobro stoji.

Kako „Novosti“ pišu, prošle godine, prilikom ’redovnog’ izdavanja licenci, naglašeno je da se taj postupak neće sprovoditi na kraju svake sezone, ali nije jasno definisano ni kada će se vršiti.
EPA
Međutim, već ove godine bilo je evidentno da pojedine ekipe iz povlašćene grupe ne mogu da garantuju održavanje visokih rezultata niti veliko interesovanje publike, te da je dobar deo timova imao stabilan izvor finansiranja isključivo zahvaljujući jednom sponzoru spremnom da investira i nekoliko desetina miliona evra po godini. Međutim, uz veliku opasnost da njihovim odlaskom ceo klub ode u stečaj, kao što se desilo pojedinim ruskim timovima.

Nije tajna da je još i pre početka ove sezone Partizan bio prvi na listi kandidata za ulazak u ’društvo odabranih’, a plasman na fajnal-for samo bi trebalo da ubrza ovu odluku čelnika Evrolige.

Takođe, sve je izvesnije da će broj učesnika u kvalifikacijama Evrolige biti povećan na 16. Po tom principu, među njima biće i Hemofarm, najbolji klub iz Jadranske lige, ne računajući tri ekipe koje već imaju obezbeđenu prohodnost direktno u glavni žreb - Partizan, Olimpija i Cibona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

164 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: