IAAF u klin, Semenja u ploču

Južnoafrička atletičarka Kaster Semenja objavila je da će se ove sezone vratiti takmičenju.

Izvor: S O

Utorak, 30.03.2010.

20:02

Default images

Ovo saopštenje usledilo je istog dana kada joj je Međunarodna atletska federacija (IAAF) zabranila da nastupi na mitingu u Južnoj Africi, pošto još nisu objavljeni rezultati ispitivanja pola te 19-godišnje atletičarke. "Javno sada najavljujem svoj povratak atletskim takmičenjima", navela je Semenja u saopštenju.

Semenja nije nastupala, niti je davala izjave za javnost još od avgusta prošle godine, kada je na Svetskom prvenstvu u Berlinu pobedila u trci na 800 metara. Ona je saopštila da nije uradila ništa loše i da bi joj trebalo dozvoliti da se trka.

IAAF i dalje analizaira rezultate testova koji bi trebalo da utvrde da li ona ima pravo da se takmiči sa ženama. Federacija nije želela da demantuje niti da potvrdi navode australijskih medija da testovi pokazuju da Semenja ima i muške i ženske polne organe.

Iako ne postoji zvanična zabrana ili suspenzija koja bi sprečila Semenju da se takmiči, opšte je mišljenje da je pristala da ne nastupa dok se ne objave rezultati.

"Čvrsto sam ubeđena da ne postoji nikakva zabrana koja bi me sprečila da nastupim u atletskim takmičenjima. Nastaviću, međutim, da pružam IAAF šta god im bude trebalo od mene da završe svoj proces. Zato sam rekla svom pravnom i lekarskom timu da blisko rade sa njima i da nastave da pregovaraju u te svrhe", navela je Semenja.

Ranije danas Semenji je zabranjeno da nastupi na mitingu u Stelenbošu, mestu u blizini Kejpatauna, uprkos molbama njenog trenera i advokata. Sa novinarima u Stelenbošu nije želela da razgovara o situaciji.

"Zašto bih razgovarala sa medijima? Neću da razgovaram sa vama", rekla je novinarima atletičarka.

Semenja je u saopštenju navela da su njeni pravni savetnici tri puta pokušavali da stupe u kontakt sa IAAF, ali da nisu dobili nikakav odgovor na pitanje kada će moći da se vrati takmičenju.

"Rezultat svega toga je da su moje atletske sposobnosti i mogućnosti zarade drastično ugroženi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: