Trijumf Batona u Australiji

Vozač Meklarena Dženson Baton pobednik je druge trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velike nagrade Australije koja je vožena na stazi “Albert park”.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 28.03.2010.

09:40

Default images

Aktuelni svetski šampion je do prve pobede u novom timu, a osme u karijeri, došao u vremenu od 1:33:36.531 sata, ispred Roberta Kubice u Renou, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo vozač Ferarija Felipe Masa. Osvajač pol pozicije Sebastijan Fetel odustao je u 26. krugu zbog problema sa kočnicama, a do tada se nalazio u vođstvu.

Baton je zahvaljujući pametnoj vožnji i dobroj taktici više nego zasluženo došao do trijumfa i mnogima koji su govorili da je napravio pogrešan potez prelaskom u Meklaren pokazao je da je učinio upravo suprotno. Trka za Veliku nagradu Australije je mnoge podsetila zašto su zavoleli Formulu 1 i naterala ih je da zaborave ’epizodu’ iz Bahreina, za koju se svi nadaju da je samo izuzetak u ovogodišnjem šampionatu.
Fonet
Iza vozača na podijumu na drugoj trci sezone našao se pobednik prve trke sezone Fernando Alonso u Ferariju, ispred vozača Mercedesa Nika Rozberga, Luisa Hamiltona u Meklarenu, vozača Fors Indije Vitantonija Liucija i Rubensa Barikela u bolidu Vilijamsa. Prvu desetoricu, ujedno osvajače bodova, kompletirali su vozač Red Bula Mark Veber i povratnik u Formulu 1 Mihaela Šumahera u Mercedesu.

Od starta trke, koja je počela po kiši, posle dramatičnih dešavanja u prvoj krivini, u vođstvu se nalazio Fetel, ispred Mase i Vebera, dok je Alonso, trećeplasirani u kvalifikacijama, imao veoma loš start. Španac je u prvoj krivini imao kontakt sa Batonom, a posle nekoliko sekundi je udario u Šumahera zbog čega se okrenuo na stazi i pao na 22. mesto, dok je vozač Mercedesa morao u boks na promenu prednjeg krila.
Fonet
Tu nije bio kraj uzbuđenjima u prvom krugu Velike nagrade Australije jer je Kamui Kobajaši u Zauberu posle kontakta sa vozačem ekipe Toro Roso Sebastijanom Buemijem bočnim delom bolida udario u zid pored staze. Taj udarac je Kobajašija katapultirao i on je naleteo na Nika Hilkenberga u Vilijamsu pa je zbog brojnih delića bolida koji su ostali na stazi na iz boksa izašao „sejfti kar“ zbog . U prvom krugu trka je bila završena i za vozača Lotusa Jarna Trulija, koji se parkirao u garaži.

Na kraju prvog kruga iza prve trojice nalazili su se Kubica, Rozberg, Baton, Hamilton i vozač Fors Indije Adrian Zutil. Najbolji start imali su Hamilton, koji je startovao kao 11. i Kubica, koji je bio deveti u kvalifikacijama. Posle četiri kruga „sejfti kar“je izašao sa staze i na njoj je viđeno mnogo preticanja i može se reći da je sam početak druge trke sezone bio daleko zanimljiviji od premijere ovogodišnjeg šampionata pre dve nedelje u Bahreinu.
Fonet
U šestom krugu Hamilton je uspeo da se nađe ispred timskog kolege i dođe do šestog mesta, dok se Veber probio ispred Mase, na drugo mesto. Tada je staza počela da se suši, a već u sedmom krugu viđen je prvi odlazak u boks kada je Baton otišao po pneumatike za suvo. Mnogi su pomislili da je to bio potez očajnika jer je Britanac nedugo po povratku na stazu nekoliko puta izleteo sa nje, ali se kasnije ispostavilo da mu je uz odličnu vožnju on doneo trijumf. Samo krug kasnije na isti potez su se odlučili i svi ostali timovi sem vodećeg Red Bula. Fetel je u boks otišao krug posle rivala, a Veber još krug kasnije.

Posle odlazaka u boks, u 11. krugu, poredak je bio: Fetel, Baton, Kubica, Rozberg, Masa, Veber, Barikelo, Hamilton, De la Rosa i Alonso, dok je trka tada bila gotova i za vozača Ispanja rejsinga Bruna Senu i Vitalija Petrova u Renou.

Odmah potom Hamilton je uspeo da pretekne Barikela za sedmo mesto i čekao je priliku da napadne Vebera. U međuvremenu se Baton probio na pola sekunde od Fetela, ali je vozač Red Bula sa dva veoma brza kruga uspeo da se odvoji od njega. U tim trenucima odustao je i Zutil, koji je bio samo još jedan od mnogobrojnih koji su se parkirali u boksu.
Fonet
Posle nekoliko krugova u kojima su viđena obilaženja od strane Alonsa i slabe kiše tokom pet minuta, u 16. krugu je Masa u jednoj krivini izgubio dve pozicije kada su ga obišli i Veber i Hamilton. Britanac je potom imao priliku da pretekne miljenika domaće publike, ali su obojica na kratko izašli sa staze. Hamilton se vratio iza Mase, dok je Veber izvukao deblji kraj pa je pao na osmo mesto, iza Alonsa.

Hamilton je već u 22. krugu uspeo da se nađe ispred Mase posle fantastičnog preticanja, dok se Brazilcu primakao klupski kolega. Ipak, Alonso je ubrzo ostao bez jedne pozicije kada je pokušao da izbegne kontakt sa Masom pa je usporio, i tada ga je pretekao Veber.
Fonet
Šampion iz 2008. godine je nastavio sa pohodom ka vrhu kada je u 26. krugu obišao Rozberga za četvrto mesto, a baš u tim trenucima je trka bila gotova za do tada vodećeg Fetela koji je zbog problema sa kočnicama izleteo sa staze. Vođstvo je preuzeo Baton, koji je potom odličnom vožnjom i umerenim krugovima prednost zadržao do kraja i došao do trijumfa na svojoj drugoj trci u Meklarenu.

Do kraja trke viđeno je još mnogo uzbudljivih momenata i borbi za pozicije. Već dva kruga kasnije Veber se našao ispred Mase, dok se vozač Virdžina Lukas di Grasi parkirao u boksu, kao i njegov timski kolega Timo Glok nekoliko krugova kasnije. U isto vreme Hamilton se primakao Kubici, ali nikako nije uspevao da ga pretekne pa je posle nekoliko krugova po drugi put otišao u boks na zamenu pneumatika. Isto je učinio i Veber, a kasnije se ispostavilo da ni jednom ni drugom taj potez nije doneo napredak jer njihovi rivali nisu više išli u boks.
Fonet
Po povratku na stazu Veber je pretekao Rozberga, a Hamilton se našao ispred Australijanca, a iza Alonsa. Posle nekoliko neuspelih pokušaja Britanac je dva kruga krenuo u obilaženje Španca, ali je vozač Ferarija zakočio pa je došlo do kontakta sa Veberom, zbog čega su obojica završili pored staze, dok je Alonso nastavio napred. I Hamilton i Veber su uspeli da se vrate u trku, ali na kraju nisu mogli bolje od šestog, odnosno osmog mesta. I dok se na jednoj strani boksa slavio trijumf Batona na drugoj je vladalo veliko nezadovoljstvo zbog loše taktike i dešavanja na stazi koji su Hamiltona koštali podijuma.

Pored osvajača bodova drugu trku sezone su završili i vozač ekipe Toro Roso Haime Algersuari, njegov sunarodnik Pedro de la Rosa u bolidu Zaubera, vozač Lotusa Haiki Kovalainen i Indijac Karun Čandhok, debitant u šampionatu, koji je ekipu Ispanja rejsinga prvi put doveo do cilja na drugoj trci u Formuli 1.
Fonet
Posle dve trke u generalnom plasmanu šampionata vodi Alonso sa 37 bodova, četiri više od Mase, dok je Baton treći sa 31 bodom. U konkurenciji konstruktora prvi je Ferari sa 70 bodova, prati ga Meklaren sa 54, dok Mercedes zauzima treće mesto sa 29.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već naredne nedelje, 4. aprila, trkom za Veliku nagradu Malezije na stazi „Sepang“.

Rezultati trke za Veliku nagradu Australije:
1. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren 1:33:36.531
2. Robert Kubica (Poljska) Reno + 12.034
3. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 14.488
4. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 16.304
5. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 16.683
6. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 29.898
7. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + 59.847
8. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + 1:00.536
9. Mark Veber (Australija) Red Bul + 1:07.319
10. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 1:09.391
11. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + 1:11.301
12. Pedro de la Rosa (Španija) Zauber + 1:14.084
13. Heiki Kovalainen (Finska) Lotus + dva kruga
14. Karun Čandhok (Indija) Ispanja rejsing + pet krugova
odustali:
Timo Glok (Nemačka) Virdžin
Lukas di Grasi (Brazil) Virdžin
Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul
Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija
Vitalij Petrov (Rusija) Reno
Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing
Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso
Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams
Kamui Kobajaši (Japan) Zauber
Jarno Truli (Italija) Lotus

Generalni plasman vozača:
1. Fernando Alonso 37
2. Felipe Masa 33
3. Dženson Baton 31
4. Luis Hamilton 23
5. Niko Rozberg 20
6. Robert Kubica 18

Generalni plasman konstruktora:
1. Ferari 70
2. Meklaren 54
3. Mercedes 29
4. Red Bul 18
5. Reno 18
6. Fors Indija 8

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: