Više o projektu „Red Bull Stratos“

Tim sastavljen od vodećih svetskih naučnika, inženjera i fizičara još pre nekoliko godina je počeo rad na projektu „Red Bul Stratos“.

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2010.

11:22

Default images

Oni su do najstitnijih detalja proučili sve mogućnosti i odlučeno je da misija svoj ’završetak’ dobije u 2010. godini. Za ’izvršitelja’ projekta odabran je Feliks Baumgartner iz Austrije, koji je u poslednjih nekoliko godina oborio sve rekorde u slobodnim skokovima, ali sa zgrada. Ipak, misija „Red Bull Stratos“ je nešto novo za njega jer će prvi put skakati sa neverovatne visine.

Baumgartner će do stratosfere, tačnije na visinu od preko 36.500 metara, otići u specijalnoj kapsuli za koju će biti zakačen helijumski balon, a nosiće samo specijalno odelo, kacigu, padobran i specijalni prsluk na grudima koji će njegovim saradnicima prenositi sve podatke.
Feliks Baumgartner
Očekuje se da će već posle 35 sekundi Austrijanac nadmašiti brzinu zvuka, a kada se približi Zemlji otvoriće padobran, dok će se kapsula iz koje će krenuti u obaranje rekorda daljinski biti spuštena na tlo.

Ukoliko projekat bude uspešno izveden svi članovi tima će analizirati podatke, a potom i objaviti dostignuća koja će biti od pomoći velikom broju naučnih istraživanja.

U narednim danima B92 će vas još detaljnije upoznati sa celim projektom „Red Bull Stratos“, uz eksluzivne intervjue sa ljudima koji su napravili istorijski pomak ili će to tek učiniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: