EP: Vučković na deobi trećeg mesta

Bojan Vučković pobedio je crnim figurama Arkadija Najdiča iz Nemačke i probio se na deobu trećeg do sedmog mesta na Evropskom prvenstvu u Rijeci.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2010.

22:21

Default images

Posle šestog kola Vučković ima pola poena manje od vodećih Badura Jobave iz Gruzije i Zahara Jefimenka iz Ukrajine. U konkurenciji šahistkinja,najbolja predstavnica Srbije je Marija Manakova, koja je u šestom kolu pobedila Belu Hotenašvili iz Gruzije i sa četiri poena nalazi se na 33. mestu, ali isti učinak ima i Poljakinja Jolanta Zavadska na 20. poziciji.

U partiji protiv Najdiča, Vučković je u otvaranju žrtvovao dva pešaka da bi razvio figure, a potom je izuzetno preciznom igrom osvojio kvalitet, koji je materijalizovao u završnici.

Posle ove pobede, srpski velemajstor je stekao velike šanse da na kraju bude među 22 najbolja i izbori pravo učešća na Svetskom kupu, čime bi se uključio u ciklus takmičenja za prvaka sveta.

Šanse da to uradi zadržao je i Robert Markuš, koji je u šestom kolu podelio poen sa Peterom Prohaskom iz Madjarske. On sada ima četiri poena i za vodećim dvojcem zaostaje poen i po.

Nataša Bojković i Irina Čeljuškina u šestom kolu su osvojile po pola poena i za vodećima zaostaju dva poena, ali i dalje imaju šansu da se u poslednjih pet kola bore za plasman na Svetski kup.
Rezultati srpskih šahista u šestom kolu:

Muškarci: Arkadij Najdič (Nemačka) - Bojan Vučković 0:1, Bartolomej Marcieja (Poljska) - Nikola Sedlak 1:0, Robert Markuš - Peter Prohaska (Madjarska) remi, Ervin Lami (Holandija) - Aleksandar Kovačević remi, Siniša Dražić - Gabrijel Sargisjan (Jermenija) remi, Vladislav Nevedični (Rumunija) - Goran Todorović remi, Dragan Šolak - Anastasios Paolidis (Grčka) remi, Dmitrij Svetuškin (Rusija) - Predrag Bodiroga 1:0, Srdjan Sale (Hrvatska) - Branko Damljanović 0:1, Miroslav Tošić - Vitalij Pesocki (Ukrajina) 1:0, Draško Bošković - Aleksandar Spičkin (Rusija) 1:0, Josip Rukavina - Zdravko Čivrić 1:0.

U vođstvu su Badur Jobava (Grizija) i Zahar Jefimenko (Ukrajina) sa 5,5 poena, pola poena manje imaju Zoltan Almaši (Madjarska), Vučković, Rauf Memedev (Azerbejdžan), Aleksandar Rjazincev (Rusija) i Jan Nepomnjijačni (Rusija). Markuš i Kovačević imaju 4 poena, Sedlak, Dražić, Todorović, Šolak i Damljanović 3,5, Tošić i Bošković 3, Bodiroga 2,5 i Čivrić 2 poena.

Žene: Lilit Mkrtčijan (Jermenija) - Irina Čeljuškina remi, Nataša Bojković - Meri Arabidze (Gruzija) remi, Bela Hotenašvili (Gruzija) - Marija Manakova 0:1, Elena Čeredničenko (Ukrajina) - Sandra Djukić remi, Sadi Jusufova (Izrael) - Ljilja Drljević 1:0.

U vođstvu je Poljakinja Monika Soćko sa 5,5 poena, a pola poena manje imaju Antoaneta Stefanova (Bugarska), Viktorija Cmilite (Litvanija) i Lilit Galojan (Jermenija). Po 4,5 poena sakupilo je 15 šahistkinja. Manakova je sa 4 poena na 33. mestu. Celjuškina je sa 3,5 poena 36, a Bojković sa istim učinkom 61. Djukić ima 2, a Drljević 1 poen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: