Trka u Indiji u Formuli 1 od 2011.

Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston u četvrtak je objavio da će se trka za Veliku nagradu Indije naći u kalendaru Formule 1 od naredne sezone.

Izvor: B92, Reuters Svet, Indija
Podeli

Debi Indije u šampionatu je od prošle godine bio pod znakom pitanja jer je ministar sporta te zemlje izjavio da ’Formula 1 nije sport' i odbio zahtev promotera trke JPSK Sports da uplati oko 25 miliona evra vlasniku komercijalnih prava Formule 1 (FOM).

Takvu odluku tek treba da odobri Svetski savet, ali nas je gospodin Eklston objavio da će Indija biti domaćin trke u Formuli 1 2011. godine”, kaže se u saopštenju Svetske automobilske federacije (FIA).

Indija već ima tim u Formuli 1, Fors Indiju, koji se nalazi u vlasništvu biznismena Vidžaja Malije, ali i vozača Karuna Čandhoka, koji će u nedelju debitovati u šampionatu kao vozač Ispanja rejsinga.

Pored togha što će dobiti trku Indija bi mogla da bude domaćin godišnje ceremonije FIA na kraju sledeće sezone, umesto Monaka, gde se ona tradicionalno održava. Vladajuće telo Formule 1 je, takođe, objavilo da je prvi čovek FIA Žan Tod predložio da se ceremonija svake godine održava na drugoj lokaciji, dok je Malija od Svetskog saveta tražio da razmisle o Indiji kao potencijalnom domaćinu.

strana 1 od 3 idi na stranu