Pčele-ubice prekinule meč u Panami

Prvenstvena utakmica između panamskih fudbalskih drugoligaša Krikija i Taura prekinuta je nakon što je roj afričkih pčela-ubica napao igrače i gledaoce.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.03.2010.

19:59

Default images

U 18. minutu meča roj pčela-ubica uleteo je na stadion, zbog čega su fudbaleri oba kluba bili primorani da ‘zalegnu’ po terenu, dok se publika razbežala prema izlazima. U incidentu nije bilo povređenih, a u međuvremenu je intervenisala služba za dezinsekciju, pa je utakmica nastavljena posle 25 minuta. Meč je na kraju završen nerešeno 1:1.

Afrička pčela, poznata kao pčela-ubica, predstavlja mutaciju afričke i raznih evropskih pčela kao što je npr. italijanska pčela (apis mellifera ligustica). U poređenju sa evropskim podvrstama, pčele-ubice su mnogo agresivnije i poznato je da u roju preuzimaju košnice evropskih pčela invazijom – prvo ubiju evropsku ‘kraljicu’ i postave svoju na čelo roja.

Postoje još neke razlike – sposobne su da pređu veće geografske distance no evropske pčele, veća je verovatnoća migracije u slučaju nedostatka hrane, neuporedivo češće se kreću u roju nego samostalno, češće žive u udubljenjima…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: