SSM: "Snimak nasilja tri sekunde"

Savet za sprečavanje nasilja u sportu predložiće da emitovanje snimaka nasilja navijača bude najviše tri sekunde, kaže ministarka Snežana Samardžić Marković.

Izvor: B92, Beta Srbija
Podeli

Samardžić Marković je na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta, rekla da je to jedna od tri mere koje će u medijima dodatno ograničiti emitovanje i objavljivanje sportskog nasilja, a koje će to telo predložiti Republičkoj radiodifuznoj agenciji.

Savet će predložiti da se umesto fotografija nasilnickog ponašanja objavljuju njegove posledice, kao i da na naslovnim stranama ne budu objavljivane fotografije mrtvih i povređenih navijača, kazala je ona.

Samardžić Marković je dodala da su te mere u skladu sa preporukama Medunarodne federacije sportskih novinara, FIFE i UEFE i sa zakonom o informisanju i kodeksom novinara Srbije.

Ministarka je najavila da će uskoro biti održano savetovanje sa vlasnicima, glavnim i odgovornim urednicima medija o nastavku borbe protiv nasilja u sportu.

Savet je, prema rečima Samardžić Marković, usvojio poseban zaključak da fokus, pored nasilja, treba usmeriti i na nedolično ponašanje jer je ono "pravo predvorje i uvod u nasilje" u sportu.

"Ocena saveta je da je naše delovanje imalo uticaja na poboljšanje opšteg stanja, ali da ni izbliza ne treba biti zadovoljan time već da treba nastaviti aktivnosti na suzbijanju nasilja", kazala je Markovićeva i dodala da je broj incidentata i težih slučajeva narušavanja javnog reda i mira u poslednja dva meseca 2009. godine u odnosu na 2008. smanjen za 28 odsto.

Prema ministarkinim rečima, prošle godine bilo je 43.578 sportskih događaja, što je 77 odsto ukupnog broja svih javnih skupova, i da je bilo 110 slučajeva remećenja javnog reda i mira.

Konferenciji je prisustvovao i predstavnik Republicke radiodifuzne agencije Goran Karadžić, koji je potvrdio da je potrebno izmeniti odeks ponašanja emitera i uvesti određna ograničenja koja važe u Evropi.

strana 1 od 3 idi na stranu