Barsa u Štutgartu, Bordo u Pireju

Utakmicama Štutgart - Barselona i Olimpijakos - Bordo u utorak se nastavlja takmičenje u osmini finala Lige šampiona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2010.

21:29

Default images

Barselona će kao branilac titule prvaka Evrope i ekipa koja je prošle godine osvojila čak šest trofeja pokušati da već u prvoj utakmici osmine finala obezbedi plasman među osam najboljih. Ipak, Štutgart nije isti tim kao u prvom delu sezone kada je redovno gobio. Ekipa Bordoa je aktuelni šampion Francuske, u grupi je bila bolja od Bajerna i Juventusa, ali Olimpijakos igra pred svojim navijačima.

Liga šampiona, osmina finala:

utorak:
20.45h Štutgart (Nemačka) – Barselona (Španija)
20.45h Olimpijakos (Grčka) – Bordo (Francuska)

sreda:
20.45h CSKA Moskava (Rusija) – Sevilja (Španija)
20.45h Inter (Italija) – Čelsi (Engleska)

16. februar:
Milan – Mančester junajted 2:3 (1:1)
Ronaldinjo 3, Sedorf 85 – Skols 36, Runi 67, 75
Lion – Real Madrid 1:0 (0:0)
Makun 47

17. februar:
BajernFiorentina 2:1 (1:0)
Roben 48p, Klose 89 – Kroldrup 50
PortoArsenal 2:1 (1:1)
Varela 11, Falkao 51 – Kembel 18

Štutgart – Barselona

Kristijan Gros (Beta)
Štutgart očajno počeo sezonu 2009/2010. Dugo je bio u donjem delu bundesligaške tabele, a sa dobrim igrama počeo je tek od nastavka sezone krajem januara. ’Švabe’ su plasman u eliminacionu fazu najkvalitetnijeg evropskog takmičenja obezbedile su u poslednjem kolu.

Za razliku od prvog dela sezone, kada ih je sa klupe predvoio mladi stručnjak Markus Babel, rukovodstvo tima je poklonilo poverenje švajcarskom strategu Kristijanu Grosu. Nekadašnji trener Bazela iz njegovih slavnih dana pokušaće da iznenadi Barselonu.

„Radujemo se mečevima sa Barsom. Znamo da igramo protiv najboljeg tima na svetu i koliko moramo da pružimo protiv njega. Ipak, poznato je da ekipe rastu u tim situacijama i to je upravo ono što moramo da učinimo kako bi ostvarili dobar rezultat pred revanš. Moramo biti maksimalno fokusirani, pogotovo kada mi imamo loptu. Ne postoji opasniji tim od njih kada prelaze iz odbrane u napad“.

Gros računa na motivaciju svojih igrača.

“Nemamo šta da izgubimo. Moramo biti veoma hrabri i pametni sve vreme. Ključ će biti mirna ali i strastvena igra. Svi će moraju da pruže svoj maksimum. Aleksandar Hleb je silno motivisan jer će igrati protiv bivšeg tima”.

Glavni adut ’Švaba’ biće Kakau koji se proteklog vikenda na spektakularan način vratio posle mesec dana pauze. On je Kelnu dao četiri gola.

„Veoma sam se radovao meču posle duge pauze. Način na koji je utakmica tekla posebno je bio divan. Protiv Barse nemamo šta da izgubimo. Ona je favorit, a mi imamo možda 20-30 posto šansi da pobedimo. Nadam se da će nas podceniti pa da će igrati sa manje posvećenosti. Moramo da ostvarimo dobar rezultat na svom terenu jer je u Barseloni skoro nemoguće pobediti“.

Kristijan Gros će u oba meča morati da sastavi tim bez levog beka Artura Boke koji je povredio rame protiv Kelna. van tima je i Martin Lanig.
FoNet
Katalonci i ove sezone melju sve rivale, a prvi poraz su doživeli tek pre osam dana kada ih je nadigrao madridski Atletiko. Međutim, Barselona je već proteklog vikenda deklasirala Rasing na Kamp Nou sa 4:0, a strelci su bili Iniesta, Anri, Markes i Tiago. Kada je održan žreb u decembru, Štutgart je bio u seriji od deset mečeva bez pobede u svim takmičenjima, ali sada je situacija drugačija, izgubio je samo jednom u poslednjih devet bundesligaških mečeva. Toga je svestan i trener prvaka Evrope Pep Gvardiola.

“Situacija iz prošle sezone kada smo se provukli protiv Liona u osmini finala dovoljno je upozorenje za nas. Mnogi veliki klubovi imaju mnogo problema kada se opuste u trenutku kada su favoriti. Na kraju krajeva, igramo sa nemačkim timom koji ima nemačke kvalitete i koji je u sjajnoj formi u šampionatu. Kristijan Gros je dosta unapredio svoju ekupu. Moramo brzo da nametnemo svoj ritam ukoliko želimo dobar rezultat pred revanš”.

Gvardiola je siguran da njegovi igrači neće potceniti rivala.

“Srećan sam što posle tako duge pauze ponovo igramo u Evropi. Siguran sam da moji igrači neće olako shvatiti Štutgart. Ovo je meč 1/16 finala, Arsenal je pred eliminacijom, Rela se muču sa Lionom, a mančester junajted i Bajern neće lako završiti posao”.
We're happy to return to the European stage after such a long break. Given the way I know my players, I don't need to worry about them taking Stuttgart too lightly. It's a round of 16 match: Arsenal are almost out, Real are having problems with Lyon and Manchester [United] and Bayern are not in for an easy ride either.

Barsa je u poslednje vreme imala dosta problema sa povredama, a ni u Nemačkoj neće biti Seidu Keite i Erika Abidala. Ključni tandem Ćavi – Dani Alveš su otputovali sa timom, ali ni jedan od ova dva igrača nije još sto posto spreman, dok Ibrahimović ima problema sa skočnim zglobom. Ukoliko dobije žuti karton, u revanšu neće moći da igra Pujol.

Olimpijakos – Bordo

Beta
U meču koji će biti odigran na stadionu "Jorgos Karaiskakis", uloga favorita takođe je dodeljena gostima. Ekipa Bordoa je aktuelni šampion Francuske, a u grupnoj fazi je takmičenje završili ispred evropskih giganata Bajerna i Juventusa. ’Žirondinci’ su poslednjih deset dana potpuno fokusirani na duel sa Grcima, a ovog vikenda čak su propustili meč 25. kola sa Okserom kako bi bili apsolutno spremni za istorijsku šansu.

Olimpijakos je, za razliku od prethodnih godina kada je dominirao u grčkoj ligi, ove sezone fokusiran na rezultate u evropskim okršajima. Vatrena publika u Pireju pružiće veliku pordršku izabranicima srpskog trenera Božidara Bandovića, što je najveći adut Atinjana u duelu s Bordoom.

“Igramo na svom terenu, pred svojim navijačima. U ovoj fazi svi timovi su velikog kvaliteta pa moramo biti maksimalno fokusirani ukoliko želimo da ostvarimo svoj cilj i plasiramo se u četvrt finale. Potrebna nam je strats i želja za pobedom kako bi napredovali u takmičenju. Pokušaćemo da iskoristimo slabosti Bordoa, a naše vrline, jer će detalji sve rešiti. Bordo će možda igrati bez Diare ali i name fale neki igrači, međutim, jedan igrač ne čini tim”.

Bivši napadač Sošoa i Nanta, a sada centarfor Olimpijakosa Žaudad Zairi poštuje snagu Bordoa, ali veruje u svoj tim koji je uvek raspoložen pred svojim navijačima.

„Bordo ima veoma kvalitetan tim i sjajnog trenera. Loran Blan je veoma uticajan, gledali smo dosta kaseta sa utakmica Bordoa, ali smo mi pre svega fokusirani na našu igru. Pobedili smo Arsenal na našem stadionu, a daćemo maksimum i protiv Francuza“.

Prednost domaćeg terena je uvek bitan faktor, a Olimpijakos ima jednu od najbučnijih publika u Ligi šampiona.

„Navijači su fantastični, atmosfera je uvek vrela. Oni su naš 12. igrač koji uvek može da promeni utakmicu u našu korist. Slika je uvek impresivna“, dodao je Zairi.

Bandović neće moći da računa na Dioga i Lučijana Galetija, ali će za meč verovatno biti spreman vezni igrač Dudu.
Beta
Bordo je u jakoj grupi sa Bajernom, Juventusom i izraelskim Makabijem iznenadio sve zabeleživši pet pobeda i remi. Ipak, ni to nije dovoljan razlog da trener ’Žirondinaca’ Loran Blan olako shvati rivala.

“Svi mečevi su teški, a Olimpijakos je navikao da igra u ovoj fazi. Mediji možda govore da smo favoriti, ali oba tima imaju podjednake šanse za prolaz. Ne zaboravite da Olimpijakos igra pred svojim navijačima. Možda imaju novog trenera ali su i dalje isti tim. Čekaju nas dva meča, a ja se nadam da ćemo i posle utorka imati i dalje bar podjednake šanse”.

Veliku snagu grčkog tima Blan vidi u latinoameričkim igračima.

“Olimpijakos ima dosta igrača iz Latinske Amerike. Oni su veom opasni ali smo mi spremni. Očekujemo veliki pritisak na otvaranju meča kada moramo zadržati kontrolu nad loptom. Gol u gostima je vrlo bitan, a mi nismo došli u Atinu da se branimo”.

Predsednik tima Žan-Luj Trio veruje u dobar rezultat u Atini.

„Olimpijakos je jak tim. Iako ne znamo puno o njima znamo da su vrlo neugodan rival, posebno na svom terenu. Mi smo srećni što smo na žrebu izbegli velike timove, pa bih rekao da smo u ovom duelu favoriti. Možda ne u Atini, ali u dva meča sasvim sigurno“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: