Ajaks - Juve: Beograd, 1973.

Igrali su Juve i Ajaks mnogo važnih utakmica, ali prvi veliki duel bivših evropskih šampiona dogodio se 1973. godine na beogradskoj „Marakani“.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2010.

13:27

Default images

Bilo je to finale Kupa evropskih šampiona. I sve je nekako delovalo nadrealno. Em finale kod nas, em na severnoj tribini navijači crno-belih iz Torina, na južnoj amsterdamski crveno-beli, a na centru, naš sudija Milivoje Gugulović iz Niša.

Rumun Stefan Kovač i Čehoslovak Čestmir Vicpalek, izveli su sledeće ekipe:
Ajaks: Staj, Surbir, Hulshof, Blankenburg, Krol, Neskens, Han, Miren, Rep, Krojf i Kajzer.
Juventus: Zof, Salvadore, Marketi, Morini, Longobućo, Kauzio, Furino, Kapelo, Altafini, Anastazi i Betega.

Već u 4. Minutu, Ajaks je poveo sa 1:0. Nakon centrašuta Nemca Blankenburga, Džoni Rep je nadvisio u skoku Đanpjetra Marketija i glavom savladao Dina Zofa. Samo nekoliko minuta kasnije, Krojf je na desnoj strani video Surbira, koji snažno šutira, ali slavni golman Juventusa, ovoga puta dobro interveniše i hvata „živu“ loptu. Do kraja poluvremena, Ajaks je imao više prilika da uveća svoje vođstvo, ali Johan Krojf, Ari Han i Geri Miren nisu uspeli da postanu strelci. Sa druge strane, jedino se isticao Brazilac Žoze Altafini, međutim, golman Ajaksa Hajnc Staj, lako je neutralisao njegove pokušaje.

U drugom poluvremenu, Altafini je u završnici napada izgubio korak u duelu sa Krolom. Potom sledi odličan udarac Hana sa 25 metara, ali je Zof odbranio. Do kraja meča nije bilo ozbiljnijih prilika, Ajaks je na kraju slavio sa 1:0 i bio je to njegov treći uzastopni trofej u elitnom takmičenju.

Tri godine kasnije, Beograd je još jednom bio centar fudbalske Evrope, domaćin završnice Evropskog prvenstva. Baš smo bili „face“...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: