44. Superboul: Mening vs. Bris

U noći nedelja na ponedeljak, pola sata posle ponoći, Indijanapolis Koltsi i Nju Orlins Sejntsi igraće u Majamiju u XLIV Superboulu.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Nedelja, 07.02.2010.

12:24

Default images

Prvi put posle 1993. godine u velikom finalu sastaće se dva najbolja tima iz regionalnog dela sezone. Koltsi su bili dominantni u AFC-u sa 14 pobeda i samo dva poraza, dok su se Sejntsi prošetali kroz NFC sa 13-3. Obe ekipe oslanjaju se na svoje fenomenalne kvorterbekove, Meninga i Brisa, koji predvode dva najbolja napada u ligi, pa bi ključni faktor meča mogle biti odbrane.

Iako mnogi ističu da je Džim Kaldvel po odlasku Tonija Danžija iz Koltsa dobio već spreman šampionski tim, istina je da je Dandžiju trebalo pet godina da Indi dovede do Superboula. Kaldvel je sa druge strane peti ruki trener koji je svoj tim doveo do meča za titulu.

S druge strane Šon Pejton je arhitekta oviih moćnih Sejntsa koji su od prosečnog tima postali NFC šampioni sa ubitačnim napadom. Ovo će biti prvi Superboul za tim iz 'Big Izija'. Cela Amerika je ponosna na Sejntse koji su postali najbolji onda kada je to bilo najteže, posle ugarana 'Katrina' koji je opustošio Nju Orlins.
Beta
Pejton Mening je 2006. već osvajao prsten ali bi pobedom nad Sejntsima u Majamiju definitivno potvrdio status najboljeg kvorterbeka decenije. Budući član ’Kuće slavnih’ u Majamiju će igrati protiv tima iz svog rodnog grada u kojem je njegov otac Arči bio kvorterbek od 1971. do 1982. godine. Koltsi su sa 115 pobeda franšiza sa najvećim brojem pobeda od 2000. godine, ali imaju samo jednu titulu, naspram tri Petriotsa.

Mening je imao još jednu impresivnu sezonu osvojivši svoju četvrtu MVP titulu, a sjajnu formu potvrdio je u plejofu protiv Baltimor Rejvensa i Njujork Džetsa. QB Koltsa je dominirao protiv dve najbolje odbrane bacivši ukupno 623 jarda, pet tačdauna i samo jednu presečenu loptu. Njegov rejting od 104,6 je znatno bolji od onog iz 2007. godine kada je osvojio prvu titulu.

Odbrana Nju Orlinsa mora biti brza kako bi zaustavila pas Indija, a dosta toga zavisiće od igre difenziv enda Vila Smita koji je bio drugi u NFC-u po broju sekova sa 13 obaranja. Međutim, Sejntsi u plejofu su samo jednom uhvatili protivničkog kvorterbeka.

Iako Džozef Adai i Donald Braun mogu da naprave dosta problema odbrani Sejntsa, trčanje Koltsa je ipak najgore u ligi ove sezone. Zbog toga Indi do pobede vodi samo igra kroz vazduh.
Beta
Nju Orlins je sa 510 postignutih poena najefikasniji tim lige, a Sejntsi su i u plejofu bili ubitačni sa 76 poena. Dru Bris, čovek kojem su rekli da je previše nizak za NFL (183 cm), ove sezone bio je najprecizniji paser, a u postsezoni je bacio šest TD-a bez intersepšna. Ako je u nečemu bolji od Meninga to je pokretljivost i pas iz trka. Bris je nezaustavljiv kada krene sa skrin i kratkim pasovima kroz sredinu. Pored sebi ima pet sjajnih hvatača i tri odlična trkača.

Kornerbekovi Koltsa moraju efikasno pokrivati veliki deo terena kako bio omogućili svojim sejftijima da se koncentrišu na dinamičnog Redžija Buša koji se brzo transformiše iz raninbeka u risivera.

Oba tima su do Superboula došla kao prvi nosioci u svojoj konferenciji.

Pošto su sezonu počeli sa perfektnih 13-0, Sejntsi su izgubili poslednja tri meča u godini. Nju Orlins je bio dominantan protiv Arizona Kardinalsa u prvom kolu plejofa sa 45:14, a u meču za NFC titulu u produžetku su savladali Minesota Vajkingse sa 31:28.

Koltsi su, takođe, 2009. godinu završili sa porazima, ali sa samo dva za razliku od Sejntsa. U plejofu su imali nešto lakši posao od rivala jer su u prvom kolu lako eliminisali Baltimor Rejvensa sa 20:3, a onda su posle nešto sporijeg starta dobili i Njujork Džetse sa 30:17 i osvojili titulu AFC-a.

U svojoj NFL istoriji Koltsi i Sejntsi su igrali deset puta, a oba tima su po pet puta stizala do trijumfa. U poslednjih deset godina odigrali su tri meča, a dva su pripala Indijanapolisu. 2001. Sejntsi su na svom terenu slavili sa 34:20, a dve godine kasnije Koltsi su se sa ubedljivih 55:21 revanširali na istom terenu. Poslednji put su igrali 2007, a i tada su Koltsi bili dominantni sa 41:10, ovaj put na svom terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: