Zlatko Kranjčar selektor Crne Gore

Hrvatski stručnjak Zlatko Kranjčar imenovan je za novog selektora fudbalske reprezentacije Crne Gore.

Izvor: B92, lokalni sajtovi

Petak, 05.02.2010.

19:08

Default images

Predsednik FS Crne Gore Dejan Savićević je pre Kranjčara kontaktirao pet trenera, od čega četiri srpska, ali su svi oni odbili ponudu da predvode crnogorske fudbalere. Posle nuspešnih pregovora sa Miroslavom Đukićem, Ljubišom Tumbakovićem, Slobodanom Krčmarevićem i Crnogorcem Miodragom Grofom Božovićem, na ponudu je konačno prostao Cico Kranjčar koji će debitovati 3. marta protiv Makedonije.

Kranjčar je 2006. godine predvodio reprezentaciju Hrvatske na Svetskom prvenstvu 2006. u Nemačkoj gde su 'vatreni' takmičenje završili u prvoj fazi.

"Počašćen sam što sam bio jedan od kandidata za mesto izbornika Crne Gore i što smo na kraju uspostavili saradnju. Svestan sam da se očekuje puno, da se očekuje da Crna Gora napravi rezultat. Prihvatio sam poziv predsednika Savićevića i izazove koji su pred nama dočekujem sa velikim entuzijazmom", rekao je Kranjčar koji je s Fudbalskim savezom Crne Gore sklopio dvogodišnju saradnju.

"Naš zajednički cilj je da u narednom periodu načinimo korak više u odnosu na ono što je reprezentacija Crne Gore napravila do sada. Upoznat sam sa kvalitetama tima, napravili smo plan rada i potrudit ćemo se ostvariti najbolji mogući rezultat", rekao je Kranjčar.

Kranjčar će već u nedelju, u društvu predsednika Dejana Savićevića i sekretara FS Momira Đurđevca prisustvovati žrebu kvalifikacionih grupa za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.
fscg.co.me
Novi selektor 'Sokolova' je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi u kvalifikacijama želeo da za protivnika dobije reprezentaciju Hrvatske. Crna Gora je u petom šeširu, Hrvatska u prvom, a Srbija u drugom.

"Volio bih da za protivnika dobijemo Hrvatsku, zašto ne. Mislim da bismo imali šansi u duelima sa Hrvatskom, jer su tim sličnih kvaliteta", kazao je Kranjčar, kojeg je u svom obraćanju nahvalio Savićević:

"Uspeli smo angažovati selektora sa velikim iskustvom, kako klupskim tako i internacionalnim. Zlatko Kranjčar iza sebe ima blistavu igračku i trenersku karijeru kroz koju je vodio i reprezentaciju Hrvatske sa kojom se plasirao na Svetsko prvenstvo 2006. godine. Uveren sam da smo napravili pravi izbor i da će naša reprezentacija pod njegovim vođstvom napraviti korak napred u odnosu na rezultat koji je ostvarila u prvom kvalifikacionom ciklusu".

Trenersku karijeru Kranjčar je počeo u Klagenfurtu, a potom je između ostalih vodio Dinamo, Rijeku, Zagreb i Slaven Belupu. Poslednji angažman imao je u Iranu u timu Persepolisa.

Kao igrač nastupao je samo za dva tima. Deset godina (1973-1983) je nosio dres zagrebačkog Dinama, potom je prešao u Rapid iz Beča, a karijeru je završio 1990. godine u Sent Poltenu, takođe u Austriji. Kranjčar je bio i kapiter reprezentacije Hrvatske na prvom zvaničnom meču ove zemlje protiv selekcije SAD-a. Za reprezentaciju stare Jugoslavije odigrao je 44 utakmice.

Hrvatski trener će na mestu selektora zameniti Zorana Filipovića koji je Crnu Goru vodio u prvim, istorijskim kvalifikacijama ove selekcije za SP 2010. U grupi 8 kvalifikacija za Južnu Afriku Crna Gora je završila na pretposlednjem, petom mestu sa pobedom, šest remija i tri poraza protiv Italije, Republike Irske, Bugarske, Kipra i Gruzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: