Rukometaši Francuske prvaci Evrope

Rukometaši Francuske osvojili su Evropsko prvenstvo u Austriji, pošto su u finalu u Beču pobedili Hrvatsku sa 25:21 (12:12).

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

18:56

Default images

U reprizi finala prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva Francuska je ponovo bila bolja od Hrvatske i došla do drugog trofeja na šampionatu Evrope, posle trijumfa u Švajcarskoj 2006. godine. Francuzi su tako ušli istoriju kao prvi tim koji je u istom ciklusu došao do titula na Olimpijskim igrama, Svetskom i Evropskom prvenstvu.

Sa druge strane, Hrvatima je to bio četvrti uzastopni poraz u finalima od 2004. godine.

Hrvatska je bolje počela meč, imala je tokom prvog poluvremena u nekoliko navrata tri gola viška. Francuzi su bili spori u napadu i zahvaljujući individualnim kvalitetima pojedinih igrača poput Karabatića uspevali su da se nose sa svetskim vicešampionima. Najzapaženiji u prvom delu bili su golamni dve ekipe, Tijeri Omejer i Mirko Alilović.
Beta/AP
U finišu prvog poluvremena, Hrvatska je imala prednost 12:9. Međutim, Francuzi su sačuvali smirenost i serijom 8-1 od 28. do 38. minuta potpuno preokrenuli rezultat (17:13), i do kraja nisu ispustili prednost. Svetski i olimpijski prvaci prvi put su poveli na meču u prvim minutama drugog poluvremena (14:13).

Ekipa Lina Červara, koji je najavio povlačenje iz reprezentacije posle ovog prvenstva, 11 minuta pre kraja prišla je na samo gol minusa (19:18) posle pogotka sjajnog Ivana Balića. Francuzi su odgovorili serijom 3:0 i tako otklonili sve dileme oko pobednika. Jedan od ključnim momenata je i crveni karton Vedrana Mataije posle prekršaja nad Nikolom Karabatićem.

Najzaslužniji za pobedu u finalnom duelu je, prema očekivanjima, bio Nišlija Nikola Karabatić sa šest golova. Lik Abalo postigao je četiri, a Danijel Narcis, Soraindo i Mišel Gigu po tri. U poraženoj ekipi Vedran Zrnić postigao je sedam golova, Ivano Balić četiri.

U borbi za treće mesto, Island je savladao selekciju Poljske rezultatom 29:26.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: