U Luandi počeo Kup afričkih nacija

Predsednik Angole Žoze Eduardo Dos Santoš otvorio je u Luandi Kup afričkih nacija, uprkos pretnjama separatista u oblasti Kabinda.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 10.01.2010.

20:44

Default images

Prethodno je u toj regiji napadnuta fudbalska reprezentacija Togoa, koja je posle tog incidenta objavila da se povlači sa turnira. "Okupili smo se ovde i neka najbolji pobedi", rekao je Doš Santoš na stadionu ‘11. novembar’, koji je Angola izgradila za potrebe tog takmičenja.

Kup afričkih nacija počinje utakmicom Angola - Mali, koja se igra odmah nakon svečane ceremonije otvaranja. Prethodno je reprezentacija Togoa objavila je da se povlači sa takmičenja posle napada na autobus delegacije, u kome je poginulo troje ljudi, a osam reprezentativaca povređeno.

Vlasti Toga poslale su avion u Kabindu da pokupi nacionalnu selekciju, koja se u nedelju popodne i dalje nalazila u toj pograničnoj pokrajini prema Kongu. Afrička fudbalska konfederacija (CAF) i organizatori turnira bezuspešno su pokušavali da zadrže selekciju ove zapadnoafričke države na turniru.

Vlasti Angole garantovale su bezbednost svim selekcijama, kako u Kabindi, tako i u ostalim gradovima domaćinima, Luandi, Bengeli i Lubangu.

Togo ipak učestvuje na Kupu afričkih nacija?

Fudbalska reprezentacija Togoa vraća se u domovinu, ali još uvek postoji nada da bi ta zapadnoafrička zemlja mogla da učestvuje na Kupu afričkih nacija, izjavio je ministar sporta Kristof Čao.

Prema njegovim rečima, Togo je zatražio od Afričke fudbalske konfederacije (CAF) da se nacionalna reprezentacije te zemlje kasnije uključi u kontinentalno takmičenje.

"Fudbaleri saosećaju sa poginulima, ali smo ipak zatražili od CAF-a da se našoj selekciji dozvoli da se kasnije uključi u takmičenje", rekao je Čao.

Ta izjava izazvala je konfuziju u daljim planovima nacionalnog tima Togoa, pošto je premijer te zemlje prethodno insistirao da se reprezentativci odmah vrate kući posle napada u kojem su ubijene tri osobe, a osam reprezentativaca povređeno. U petak su u Kabindi, oblasti između Demokratske Republike Kongo i Republike Kongo, pripadnici Fronta za oslobođenje Kabinde otvorili vatru na autobus kojim su fudbaleri Togoa putovali u Angolu na Kup afričkih nacija.

Prema programu takmičenja, koje se održava od 10. do 31. januara, Togo prvi meč igra u ponedeljak protiv reprezentacije Gane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: