B92: Aco otišao - Trifa, Kokoškov?

Aco Petrović nije više trener košarkaškog kluba Crvena zvezda.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2009.

16:33

Default images

U klubu sa Malog Kalemegdana kažu da se rešenje očekuje do kraja sedmice, a B92 nezvanično saznaje da čelnici razgovaraju sa Igorom Kokoškovom, selektorom Gruzije i pomoćnim trenerom Finiks Sansa. Osim njega, najozbiljniji kandidat za novog trenera Zvezde je Aleksandar Trifunović, bivši trener ‘crveno-belih’, Lijetuvos Ritasa i Spartaka iz Sankt Peterburga, sa kojim su u toku nezvanični pregovori.

Aco Petrović, koji je diplomirani inženjer geodezije, prethodne dve sezone predvodio je ruski Uniks, sa kojim je osvojio nacionalni Kup. Pre toga je bio na kormili rostovske Lokomotive, Hemofarma i pet godina u FMP Železniku, a ovog leta vratio se u Crven zvezdu, u kojoj je bio pomoćni trener u sezoni 1997/1998.

Petrović je sa klubom odično gurao u Evrokupu, gde je skor Zvezde 3-1, ali u NLB ligi ‘crveno-beli’ su tek osmi sa šest pobeda i osam poraza. Posle poraza u utorak od Budućnosti u ‘Pioniru’ prvi put su se čuli povici sa tribina: “Aco, odlazi”, a Petrović je izgleda tu želju vrlo brzo uslišio.

Igor Kokoškov (38) trenutno je pomoćni trener u Finiks Sansima. On je svojevremeno bio najmlađi košarkaški trener u Jugoslaviji pošto je sa 24 godine morao da prekine igračku karijeru zbog povrede u saobraćajnoj nesreći. U SAD je otišao 1999. kada je postao deo trenerskog tima univerziteta Misuri, a bio je prvi Evropljnin na toj poziciji u NCAA ligi.

Potom je bio prvi neamerikanac koji je postao pomoćni trener u NBA ligi jer je postao član Los Anđeles Klipersa. 2003. se pridružio Detroit Pistonsima kao asistent Leriju Braunu koji je sledeće godine osvojio i titulu sa ’klipovima’. Aprila 2008. je imenovan za selektora reprezentacije Gruzije, a dva meseca kasnije postao je pomoćni trener u Sansima.

Kao najrealniji naslednik Petrovića spominje se Aleksandar Trifunović, bivši igrač i trener Crvene zvezde. Trifunović je u Zvezdi radio samostalno i kao pomoćnik Zmagoslavu Sagadinu, a najveće uspehe u kratkoj trenerskoj karijeri zabeležio je predvodeći Lijetuvos Ritas (2006-2008) – osvojio je Baltičku ligu, igrao finale tadašnjeg ULEB kupa i plasirao se u Top16 fazu Evrolige.

Od početka ove sezone 42-godišnji Trifunović vodio je Spartak iz Sankt Peterburga, ali je sa ruskom klubom saradnja okončana početkom novembra.

Kao drugo rešenje spominje sa Saša Obradović, koji je nedavno završio saradnju sa poljskim Turovom, a još je radio u Kelnu i Kijevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: