Eurosport: Vuds sportista decenije

Golfer Tajger Vuds proglašen za najboljeg sportistu decenije na svetu u izboru Eurosporta.

Izvor: B92, eurosport

Četvrtak, 24.12.2009.

15:25

Default images

U izboru Eurosporta pored uspeha u obzir je uzeta i popularnost, marketinški prihodi i zvezdani faktor, a u obrazloženju odluke stoji da je Vuds sigurno najbolji golfer današnjice, da je 12 od njegovih 14 trijumfa na velikim turnirima ostvario u ovoj deceniji, a ukoliko se vrati golfu mogao bi i da nadmaši rekord od 18 pobede koje drži Džek Niklaus.

Vuds je, takođe, za mnoge sinonim za golf, a sve do pre nekoliko nedelja njegovi marketinški prihodi su bili daleko veći nego što je slučaj kod drugih sportista. Američki golfer je postao prvi sportista koji je probio cifru od milijardu dolara od zarade na turnirima, ali i marketinškim ugovorima. Ipak, nekoliko sponzora, među kojima je i Žilet, su ga napustili pre nekoliko nedelja, ali će se možda vratiti kada ponovo bude pobeđivao.

Tokom devet godina i 11 meseci Vuds je imao imidž mirnog i porodičnog čoveka, koji se bavi golfom, odličan je u tome i zarađuje mnogo novca. Ipak, pre mesec dana u javnost su isplivale informacije o njegovom privatnom životu koje govore da on i nije baš takav kakvim su ga mnogi smatrali. Upravo zbog toga Vuds je odlučio da se povuče na neodređeno vreme, ali je nesumnjivo to da je čovek koji je svojim sportskim uspesima obeležio deceniju.

Drugo mesto u Eurosportovom izboru pripalo je bivšem kapitenu engleske fudbalske reprezentacije Dejvidu Bekamu, a on i Vuds su iza sebe ostavili prvog tenisera sveta Rodžera Federera, sedmostrukog pobednika biciklističke trke „Tur d’Frans“ Lensa Armstronga, i svetskog i olimpijskog šampiona na 100 i 200 metara, i rekordera u tim disciplinama, Useina Bolta.

Prvu desetoricu kompletirali su sedmostruki šampion Formule 1 Mihael Šumaher, igrač kriketa Sašin Tendulkar, sedmostruki šampion kraljevske klase Moto GP šampionata Valentino Rosi, bivši fudbaler Zinedin Zidan i trenutno prva teniserka sveta Serena Vilijams.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: