Najboljima već po 50 miliona evra

Fudbalski klubovi koji su se plasirali u 1/8 finala Lige šampiona do sada su u proseku zaradili 50 miliona evra, rezultat je istraživanja kompanije Masterkard.

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2009.

15:01

Default images

Od Evropske fudbalske unije dobili su u proseku po 14 miliona nagrade, i još po 12 miliona od dela komercijanog prihoda koji ima UEFA. Procenjeni prihod od prodaje ulaznija je deset miliona, od komercijalnih i marketinških prihoda, uključujući sponzorstva i prodaju robe, hrane i pića osam miliona, a zarada na osnovu rasta cene igrača je šest miliona evra.

Istraživanjem je utvrđeno i da su klubovi koji nisu uspeli da prebrode prvu fazu takmičenja zaradili u proseku po 32 miliona evra.

Najviše novca u toku ove kalendarske godine otišlo je engleskim, italijanskim i španskim klubovima. Samo po osnovu nagrada od UEFA, engleski klubovi su zaradili 129,47 miliona evra. Klubovi u Italiji zaradili su 104,07 miliona, a španski klubovi 96,94 miliona evra i to najviše zahvaljujući Barseloni, koja je ove godine osvojila Ligu šampiona, a i sada se plasirala u osminu finala.

Prema istraživanjima Masterkarda, Liga šampiona evropskoj privredi donese oko šest milijardi evra, a najveći deo tog kolača ostane u Engleskoj, Italiji i Španiji.

UEFA nagradjuje sa 3,8 miliona evra svaki tim koji se kvalifikuje za Ligu šampiona, plus 3,3 miliona evra za učešće u grupnoj fazi takmičenja, odnosno 550.000 evra po odigranoj utakmici. Svaka pobeda u grupi donosi novih 800.000 evra, a nerešen rezultat upola manju sumu.

Ulazak u osminu finala vredi novih tri miliona evra. Klubovi koji su se kvalifikovali za nokaut fazu sa svih šest pobeda imaju zagarantovanu nagradu od 14,9 miliona evra.

Četvrtfinalisti Lige šampiona osvajaju 3,3 miliona evra, a polufinalisti novih četiri miliona. Poraženom finalisti pripada nagrada od 5,2 miliona, a šampionu devet miliona evra.

To znači da bi pobednik Lige šampiona mogao da zaradi ukupno 31,2 miliona evra samo na ime nagrade, a na taj iznos se dodaju dvi ostali prihodi.

Prema istraživanju Masterkarda, ovogodišnji šampion Barselona imala je u sezoni 2008/2009 ukupni prihod od Lige šampiona od oko 110 miliona evra, dok je finalista Mančster Junajted zaradio najmanje 65 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: