Briž - Tuluz, Sparta - Kopenhagen

U sredu od 21.05h na programu su mečevi poslednjeg kola Lige Evrope u grupama J, K i L.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2009.

22:28

Default images

U grupi J Šahtjor i Partizan igraju meč bez rezultatskog značaja, dok će Briž i Tuluz u direktnom duelu odlučiti u drugom mestu. U grupi K takođe se sastaju prvi (PSV) i poslednji (Kluž) tim koji su rešili status, a Sparta i Kopenhagen se bore za nokaut fazu. Grupa L je već odredila dva tima koja nastavljaju takmičenje. Verder i Bilbao će igrati za prestiž i prvo mesto, a Nasional i Austrija za čast.

Grupa J:

Beta
Klub Briž – Tuluz: Belgijsko-francuski duel odlučiće o drugom mestu u grupi i timu koji će sa Šahtjorom u 1-16 finala Lige Evrope. Briž je u blagoj prednosti od jednog boda pa će mu na stadionu 'Jan Brejdel' biti dovoljan i remi da je sačuva. Tuluz ove sezone igra znatno slabije nego prošle, a trenutno je na 11 mestu francuske Lige 1. U prvom meču ova dva tima, u drugom kolu u Tuluzu bilo je 2:2.

Briž će u ovaj meč ući sa znatno više samopouzdanja s obzirom da je jedini tim koji je uspeo da osvoji bod protiv strašnog Šahtjora u petom kolu (0:0). Predsednik tima, Pol Jonkere rekao je svojim igračima da je u njihovom najboljem interesu da završe ispred Tuluza i plasiraju se među 32 tima u nokaut fazi.

“Igrači shvataju da je mnogo toga u igri. Dobro znaju da će oni imati najviše koristi od kvalifikovanja u narednu rundu jer će podići svoju cenu na tržištu. Što je najbitnije, naš tim napreduje u takmičenju, protiv Šahtjora pre dve nedelje smo igrali veoma zrelo. Tuluz je ozbiljan rival, moramo biti oprezni. Ne treba da dajemo značaja remiju iz prvog meča, moramo da budemo maksimalno koncentrisani”.

Briž se u istoj situaciji našao i prošle sezone u poslednjem izdanju Kupa UEFA, kada je imao bod prednosti nad Kopenhagenom, ali je izgubio.

„Ne plašin se takvog scenirija. Trener (Adrie Koster) je već razjasnio da moramo ići na tri boda. Bilo bi glupo čekati grešku rivala jer bi gol u završnici meča mogao biti fatalan. Moramo se osloniti na sebe, a u tome leži naša snaga ove sezone“.

Briž u meč ipak neće ući sa maksimalnim raspoloženjem jer je remijem protiv Mehelena (1:1) u poslednjem kolu belgijske Jupiler lige povećao svoj zaostatak za liderom Anderlehtom na sedam bodova.

Tuluz je u poslenjem kolu Lige 1 izgubio od Monpeljea 1:0. U Brižu će igrati bez Danijela Kongrea, dok su golman Johan Pele, Olivie Blondel, Mauru Seto, Antoan Devo, Fod Mansare i Ksavijer Pentekote pod znakom pitanja. Metje Berson je suspendovan.

Partizan – Šahtjor: Oba tima su završili svoj posao ove sezone. Šahtjor je u prva četiri kola bio dominantan sa sva četiri trijumfa i gol razlikom 14:2, dok su ’crno-beli’ ostavili sve bodove rivalima gol razlikom 5:14.

Tabela:
1. Šahtjor Donjeck...........5 4 1 0 14:2 13
2. Klub Briž.............................5 2 2 1 9:8 8

3. Tuluz.................................5 2 1 2 6 10:7
4. Partizan............................5 0 0 5 5:14 0

Grupa K:

Dam N’Daje (Beta)
Sparta Prag – Kopenhagen: I u ovoj grupi direktan duel drugoplasirane i trećeplasirane ekipe odlučiće u drugom predstavniku u nokaut fazi. Oba tima imaju po sedam osvojenih bodova, Sparta ima bolju gol razliku (6:6, Kopenhagen 4:4), ali su Danci slavili u prvom meču u oktobru sa 1:0 na svom terenu pa su samo zbog toga u boljoj situaciji.

Dam N’Daje je bio meč-viner u Kopenhagnu, pa će Sparta biti ta koja će u sredu morati da pobedi ukoliko želi dalje. Česi igraju i protiv tradicije, jer u poslednja tri meča kao domaćini danskim timovima nisu uspeli da postignu gol. Ipak, menadžer tima Jozes Čovanec jer je Sparta ne poražena na poslednjih pet mečeva na svom terenu, a ostvarila je tri pobede.

S druge strane, Kopenhage ima veoma malo ispeha u gostima. Izgubili su na svakom gostovanju u takmičenju, a ove sezone nisu uspeli ni da postignu gol protiv Kluža i PSV-a. U Ruminiji su izgubili 2:0 što su bili jedini bodovi Kluža ove sezone, što je dodatni pokazatelj igre Kopenhagena u gostima.

Kluž – PSV: Holanđani su obezbedili prvo mesto u grupi ali žele da ovu fazu takmičenja završe sa pobedom u Rumuniji. PSV još nije izgubio ove sezone, ni u ligi ni u LE, pa vetovatno ne želi da pokvari taj sjajan rekord. Kluž je takođe rešio svoj status jer ima nenadoknadiva četiri boda zaostatka za Spartom i Kopenhagenom, pe će prošlogodišnji učesnik LŠ igrati samo za čast. Meč u Rumuniji igraće se na snegom pokrivenom terenu pa će lepota igre biti u drugom planu.

Igrači Freda Rutena trenirali su u zimskoj opremi sa narandžastom loptom, a slični uslovi biće i tokom meča u sredu.

„Želimo dobar rezultat ovde. Igrali smo veoma dobro na prvoj utakmici (1:0) kada smo imali tri-četiri gol šanse u provom poluvremenu. Međutim, i oni mogu da igraju još bolje negu u Ajndhovenu. Neće biti lako ali smo uvereni u dobar rezultat“.

Iskusnu defanzivac ’filipsovaca’ Andre Ojer takođe želi pobedu, koja će klubu ipak mnogo doneti.

„Utakmica možda nema veliki značaj, ali mi želimo da pobedimo na ovom meču. U pitanju su prestiž, poeni i novac.“

Ruten će verovatno da napravi nekoliko izmena u timu. Igraće bez krilnog igrača Balaša Džudžaka koji je povredio zglob, i suspendovanog beka Stanislava Manoleva. Vezni igrač Orlando Engelar takođe neće putovati u Rumuniju pošto je operisao ahilovu tetivu.

Tabela:
1. PSV..................................5 3 2 0 6:3 11
2. Kopenhagen....................5 2 1 2 4:4 7

3. Sparta Prag......................5 2 1 2 7:6 7
4. Kluž....................................5 1 0 4 4:8 3

Grupa L:

Beta
Atletik Bilbao – Verder Bremen: U ovoj grupi ipak nije sve gotovo. Bilbao i Verder su obezbedili plasman u nokaut fazu, ali će se u sredu boriti za prvo mesto u grupi. Verder na ’San Mames’ dolazi sa tri boda prednosti u odnosu na rivala, a bolji je i u ostala dva segmena. Ima bolju gol razliku (14:6, Bilbao 10:5), a u prvom meču je pobedio Baskijce sa 3:1.

Ovo znači da Bilbao mora da pobedi 2:0, ili sa bar tri gola razlike ukoliko želi prvo mesto i izbegne timove kao što su Liverpul, Juventus i Atletiko Madrid koji će igrati u nokaut fazi posle eliminacije iz Lige šampiona.

Fernando Ljorente je sa tri šest golova prvi strelac takmičenja, sa dva više od prvog pratioca. Centarfor Baskijaca je uveren u pobedu.

„Ovo je prilika za oba tima da uživaju u prethodno ostvarenom rezultatu i plasmanu u narednu fazu. Ne postoji bolji način nego da damo sve od sebe i agresivnom igrom pobedimo veliki tim. Ovo je velika šansa da ostvarimo veliki rezultat u Evropi“.

Bremen je porazom od Šalkea u poslednjem kolu Bundeslige (2:0) prekinuo niz od 23 meča bez poraza na svom terenu, ali Tomas Šaf, koji je u ponedeljak produžio ugovor sa timom na još dve godine što će ukupno biti 15 godina kako vodi tim, želi da sa svojim timom otvori novu seriju.

„Već smo zaboravili vikend i sada smo fokusirani na Bilbao. Prvi smo u grupi i bilo bi lepo da kao prvi i završimo. Ipak, naš prioritet je da odigramo dobar meč. “

Trener prošlosezonskog finaliste poslednjeg izdanja Kupa UEFA moći će i da odmori nekoliko igrača. Sebastijan Beniš i Filip Bargfrede će sigurno propustiti utakmicu zbog povrede, dok je Naldo nedovoljno spreman pa će verovatno utakmicu početi sa klupe.

Nasional - Austrija Beč: Duel dva tima koja su završila takmičenja sa, za sada, po dva osvojena boda. Nasional u poslednji meč u Ligi Evrope ulazi sa novim trenerom. Predrag Jokanović, koji je vodio tim od 2006-2008, predvodiće ekipu do kraja sezone jer je prvi stručnjak Manuel Mačado u bolnici zbog zdravstvenih problema. On je prošle nedelje izašao iz kontrolisane kome i zvaničnici kluba očekuju njegov povratak sledeće sezone.

Vezni igrač Portugalaca, Nejc Pecnik želi pobedu za kraj.

“Daćemo sve od sebe u sredu. Želomo da pobedom završimo takmičenje pa ćemo na teren izaći fokusirani na gol. Sve zavisi od nas i toga kako ćemo igrati. Uveren sam u pobedu koja će mnogo značiti navijačima ali i nama u nastavku sezone u ligi”.

Pecnik se nada da će rana eliminacija iz LE olakšati timu nastavak sezone u domaćem prvenstvu u kojem su trenutno četvrti.

„Nalazimo se u dobroj poziciji u portugalskoj lig, a kraj takmičenja u Evropi će nam omogućiti više vremena da se spremimo za utakmice. U svakom slučaju žao nam je što smo završili takmičenje u LE“.

Pecnik, Delipe Lopes, Kevin Amuneke, Velington i Nuno Pinto su normalno trenirali u ponedeljak, dok se Mateus oporavlja od povrede kolena na vreme za meč. Felipe da Kosta i Elison još uvek imaju šansu da igraju, dok je Luis Alberto upitan zbog povrede kolena.

Tabela:
1. Verder Bremen.............5 4 1 0 14:6 13
2. Atletik Bilbao.................5 3 1 1 10:5 10

3. Nasional...........................5 0 2 3 6:11 2
4. Austrija Beč......................5 0 2 3 3:11 2

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: