Velika pobeda Partizana

Košarkaši Partizana napravili su veliki podvig pošto su u petom kolu Evrolige pobedili Olimpijakos u Pioniru rezultatom 86:80.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2009.

22:59

Default images

„Crno-beli“ su bili u minusu većim delom utakmice, ali su nošeni sjajnom podrškom svojih navijača u poslednjih deset minuta odigrali odlično, pre svega u odbrani, i zasluženo su došli do druge pobede u najjačem evropskom takmičenju.

Partizan je do velikog trijumfa predvodio sjajni Aleksandar Rašić sa 25 poena (4/5 za dva, 4/8 za tri) i pet asistencija, dok je centar Aleksandar Marić imao učinak od 23 poena (8/11 za dva) čak 15 skokova (osam u napadu) i pet ukradenih lopti. Sa druge strane najefikasniji je bio Džoš Čildres sa 18 poena koliko je imao i Linas Klejza koji je čak 14 postigao sa linije slobodnih bacanja. Miloš Teodosić postigao je 12 (4/5 za dva, 0/5 za tri).

Timovi su bili veoma izjednačeni u reketu, Partizan je postigao 42, a gosti 40 poena pod košem. Olimpijakos je izveo čal 40 slobodnih bacanja od kojih je 31 ubacio, dok su 'crno-beli' znatno bolje šutirali za tri poena ubacivši sedam iz 20 pokušaja, dok su gosti dali samo tri trojke od 19 šuteva.

Malu senku na veliku pobedu Partizana bacili su pojedinci sa tribina koji su u nekoliko navrata prekidali meč ubacivanjem papirnatih traka na teren, a u jednom trenutku je prilikom izvođenja slobodnih bacanja novčićem pogođen i Jotam Halperin.

Utakmica je počela veoma čudno. Vujošević je već nakon 24 sekunde zamenio Aleksandra Marića videvši da će centar ’crno-belih’ teško moći da izađe na kraj sa Sofoklisom Skorcijanitisom.
FoNet
Ipak, već u trećem minutu gorostasni centar Olimpijakosa nezgodno je stao, iskrenuo je zglob i Panajotis Janakis je bio prinuđen da ga izvede sa parketa.

Grčki tim je na startu predvodio Miloš Teodosić, koji je uz Čildresa i Kleizu pravio puno problema Partizanu. Olimpijakos je u petom minutu vodio 11:2, ali onda su na teren ušli oporavljeni kapiten Petar Božić i Aleksandar Rašić.

Božić je pogodio za 11:4, a onda je ove sezone osporavani Rašić zablistao. Plej Partizana postigao je 10 poena (dve trojke), imao je jednu odličnu asistenciuju u preostalih pet minuta prve deonice i posle 10 minuta bilo je nerešeno (19:19).

Srpski šampion je početkom drugog perioda i poveo prvi put na meču (Marić), a u sledećih nekoliko minuta viđena je egal utakmica. Tri minuta pre kraja poluvremena Džoš Čildres je sa pet vezanih poena vratio gostima prednost koju su oni zadržali i nakon 20 minuta (43:38). U samom finišu prvog dela na teren se vratio i Skorcijanitis koji je igrao vidno hramljući.
FoNet
Početak drugog dela, kao i početak utakmice, pripao je gostima koji su ponovo pobegli na plus devet (47:38). Gosti su tada imali možda priliku i da prelome meč, ali usledila je prava reakcija Partizana. Božić je komandovao odbranom, a u napadu je koš Olimpijakosa rešetao trio Rašić, Mekejleb, Marić.

Nekoliko minuta kasnije na semaforu je stajalo 47:47, i bilo je jasno da će duel u Pioniru ući u neizvesnu završnicu. Pred poslednjih deset minuta Grci su imali plus jedan (61:60), ali Partizan nije odustajao i nastavio je da pritiska agresivnom odbranom.

Čeh Jan Veseli je pre nego što je izašao sa parketa postigao pet vezanih poena, a možda i odlučujući trenutak meča dogodio se tri minuta pre kraja kada je Rašić pogodio trojku preko ruke sa devet metara za velikih 73:68.

U samom finišu Olimpijakos je pokušao da se penal završnicom vrati u meč, ali ’crno-beli’ su bili sigurni i zasluženo su došli do pobede koja im puno znači u borbi za Top 16 .

U narednom kolu, drugog decembra, Partizan gostuje Unikahi u Malagi.



Partizan – Olimpijakos 86:80 (19:19, 19:24, 22:18, 26:19)

Partizan: Roberts 5, Sinovec, Mekejleb 19, Kecman 6, Milošević, Rašić 25, Mitrović, Božić 2, Marić 23, Veseli 5, Đekić 1, Vraneš.

Olimpijakos: Čajldres 18, Vujčić 4, Burusis 7, Halperin 15, Kleiza, 18 Vasilopulos 2, Glinijadakis, Papanikolau, Beverli 2, Teodosić 12, Skorcijanidis 2, Vejfer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

319 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: