Ivković: "Stvari tapkaju u mestu"

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković izjavio je da su našoj košarkaškoj organizaciji potrebne korenite promene.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Nedelja, 22.11.2009.

23:34

Default images

"Postigli smo uspeh na evropskom prvenstvu, možda malo preuranjen, koji bi trebalo da omogući bolje uslove za mirniji rad košarkaške organizacije. Između ostalog, i da nešto lakše obezbedimo sredstva od sponzora kada se zna da ćemo igrati na Svetskom prvenstvu u Turskoj 2010. Ima još stvari koje treba uraditi, u čemu ozbiljno kasnimo", rekao je Ivković u intervjuu Večernjim Novostima.

"Prvi put smo dobili dobre uslove da napravimo kvalitetno nacionalno prvenstvo, s obzirom na to da će Jadranska liga ubuduće imati 12 klubova, organizacija je morala da sačini kalendar za narednu sezonu i kriterijume za učesnike. Nažalost, to nije moj posao."

Najtrofejniji selektor sa ovih prostora rekao je da nije ni očekivao neke poseben pozitivne efekte posle osvojene srebrene medalje na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

"Ne vidim da su efekti mogli da budu značajniji. Trenuci slavlja ne postoje, setite se da sam na dočeku rekao da samo šampioni zaslužuju da se popnu na balkon. Zbog dugogodišnjeg niza loših rezultata, možda je i bilo normalno da se to isprati na takav način. Ali, ne smemo na tome da stanemo. Do sada smo mogli mnogo više da uradimo, za mene je šokantna vest da zemlja koja je najviše puta učestvovala na nezvaničnom juniorskom svetskom prvenstvu u Manhajmu, već drugu godinu nije pozvana. Reagovao sam u kontaktima s ljudima iz nemačkog saveza, ali ponovo nismo uključeni", izrazio je zabrinutost polpolatni Duda Ivković.

Ivković smatra da su država i društvo prepoznali značaj upseha u Poljskoj, septembra ove godine.

"Na prvom mestu narod je prepoznao taj u speh i dao nam veliku podršku. Imamo i obećanje da će „Telekom Srbija“ ostati naš glavni sponzor, s boljim i dugoročnijim ugovorom na četiri godine. Koliko znam, to još nije realizovano, tako da i u tome kasnimo. Zašto? Zato što savez nema ni specijalistu za marketing, ni predsednika finansijske komisije. To je prepušteno čistoj improvizaciji. Ne želim stalno da ponavljam ono što sam rekao na prvom sastanku posle EP, na kojem se razgovaralo o prevaziđenom delegatskom sistemu u KSS. Već polako ulazimo u decembar, a da ništa nismo uradili po tom pitanju. Neophodno je da se podigne individualna odgovornost na viši nivo, kao i svuda u modernom svetu."

Selektor reprezentacije Srbije ne zamera ništa košarkaškom Savezu.

"Nemam ja šta da zameram. Znam samo da smo završili klupsku sezonu i počeli pripreme nacionalnih selekcija, a da Savez kao institucija nije postojao. Dobro znamo da u junu ni upravni odbor ni skupština nisu imali kvorum. Neke stvari tapkaju u mestu i do današnjeg dana ništa nije urađeno", sa žaljenjem konstatuje gospodin Ivković.

"Loši odnosi u Izvršnom odboru KSS"

Beta
Interesi predstavnika klubova otežavaju uspešnu saradnju u Izvršnom odboru Košarkaškom Saveza Srbije (KSS).

"Bio sam oduševljen kada je rečeno da smo oformili Izvršni odbor KSS, operativno telo sastavljeno od veoma kvalitetnih ljudi. Pre godinu i po obećali su timski rad, a danas ne mogu da zakažu jedan sastanak zbog loših međusobnih odnosa. To je prouzrokovano klubaštvom, ali ne mogu da napadam klubove jer je u našem interesu da oni budu jaki. Ako to telo nije u stanju da funkcioniše, s ljudima kao što su predsednik saveza Dragan Kapičić, Bora Stanković, Nebojša Čović, Predrag Danilović i predsednik Stručnog saveta Dragiša Vučinić, hitno treba menjati kompletan statut. Njihovi odnosi su skandalozni, ne zbog toga što su loši ljudi, već zbog borbe ličnih interesa."

Selektor Dušan Ivković smatra da svoje mesto u košarkaškoj organizaciji mogu da pronađu i neki velikani srpske košarke, kao što su Saša Đorđević i Dejan Bodiroga, koji do sada nisu bili ni na koji način uklučeni u rad Saveza.

"Ni u jednoj generaciji nismo imali toliko jakih sportskih ličnosti kao u toj. Bilo bi normalno da nađu svoje mesto kao košarkaški funkcioneri. Velikani ne bi trebalo da stoje samo na slikama, moramo da dobijemo nove vizionare, nove ideje. To su ljudi koji su kao igrači mnogo dali košarci, pre svega u zemljama u kojima su igrali. Sada je vreme da se uključe u našu košarku i sigurno bi mnogo pomogli".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: