Semenji ostaje zlatna medalja sa SP

Južnoafrička atletičarka Kaster Semenja zadržaće zlatnu medalju koju je osvojila u trci na 800 metara, na SP u Berlinu, saopšteno je u četvrtak.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2009.

14:50

Default images

U saopštenju ministarstva sporta Južne Afrike navodi se i da se Međunarodna atletska federacija (IAAF) složila da 18-godišnja atletičarka zadrži medalju, titulu i novčanu nagradu, a istaknuto je i da će rezultati testa o utvrđivanju pola biće poverljivi.

"Testovi za utvrđivanje pola su obavljeni prema pravilima IAAF-a i rezultati će biti poverljivi jer se to tiče samo pacijenta i lekara. Rezultati neće biti objavljeni. Apelujemo na Južnoafrikance ali i ostale ljude da poštuju ovakvu odluku", navodi se u saopštenju.

IAAF je saopštio u sredu da još nisu obavljeni kompletni testovi, ali da se očekuje da će rezultati uskoro biti objavljeni.

Takođe je saopšteno da je pre finalne trke na 800 metara u Berlinu IAAF naredio da se obave testovi na Semenji, zbog čega je vlast u Južnoj Africi optužila tu organizaciju da je narušila privatnost atletičarke.

Australijski mediji su u septembru objavili da je Semenja hermafrodit, a IAAF nije ni odbacio, a ni potvrdio te tvrdnje. Ministarstvo sporta Južne Afrike zatražilo je od IAAF-a da se izvini Semenji zbog toga što je vest o obavljenim testovima za utvrđivanje pola procurela u javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: