Slovenija pobedila Ruse 1:0 za SP

Fudbaleri Slovenije plasirali su se na Svetsko prvenstvo, pošto su pobedili Rusiju sa 1:0 u revanšu baraža.

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2009.

22:43

Default images

Rusi su u Moskvi dobili 2:1, pa su Slovenci prošli zbog većeg broja golova u gostima. Gol odluke u Mariboru postigao je Zlatko Dedić u 44. minutu posle centaršuta Valtera Birse. Rusija je meč završila sa devetoricom igrača – u 65. minutu rezervista Keržakov je isključen jer je šutnuo golmana Handanovića, a drugi žuti karton dobio je Žirkov u 92. minutu.

Slovenci su krenuli vrlo ofanzivno, a Rusi su igrali podređenu ulogu u većem delu prvog poluvremena jer su pretili isključivo kontrama, a i tada ne naročito delotvorno.

Već u četvrtom minutu Novaković je šutirao pravo u golmana Akinfejeva, a pet minuta kasnije Ignaščević je posle centaršuta sa leve strane kolenom pogodio stativu sopstvenog gola i umalo doveo domaće u vođstvo.

Slovenija je propustila nekoliko polušansi, a Rusi nisu uspevali po bokovima da probiju odbrana rivala. U 44. minutu ’dežela’ dolazi do, ispostaviće se, ključnog gola – Valter Birsa je centrirao sa desne strane, a napadač Bohuma Zlatko Dedić je vrhom kopačke poslao loptu u donji levi ugao gola nepomičnog Akinfejeva.
U 20-ak minuta drugog poluvremena igralo se uglavnom na sredini terena, ali ponovo se činilo da Slovenci tečnije kombinuju, dok Rusi nikako nisu uspevali da povežu vezni red i sredinu.

U 65. minutu dogodio se možda i prelomni momenat – posle centaršuta sa leve strane golman Handanović je uhvatio loptu, a Aleksandar Keržakov ga je šutnuo kada je već bilo jasno da lopta pripada Handanoviću. Umalo je došlo do tuče, Keržakov je dobio crveni, a Handanović je završio sa žutim kartonom.

Juri Žirkov, fudbaler Čelsija, promašio je najbolju priliku za izjednačenje u 85. minutu, kada je posle duplog pasa sa Pogrebnjakom izbio sam pred Handanovića, ali je čuvar mreže domaćih bio dobro postavljen i odbranio udarac Žirkova iskosa sa leve strane.

Samo minut kasnije mogla je Slovenija i do 2:0, ali je Dedić bio sebičan u kontri i sam neuspešno završio akciju iako je imao boljih rešenja.

Žirkov je dobio drugi žuti karton posle koškanja sa rezervnim igračima u 92. minutu, ali ekipa selektora Gusa Hidinka nije uspela da izjednači, pa su se Slovenci drugi put u istoriji, posle 2002. godine, plasirali na Svetsko prvenstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: