Novak Đoković osvojio Pariz!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedio je Francuza Gaela Monfisa sa 6:2, 5:7, 7:6 (3) u finalu turnira iz Serije 1000 u Parizu.

Izvor: B92

Nedelja, 15.11.2009.

18:06

Default images

Novak je odlično počeo meč i potpuno dominirao terenom do vođstva 6:2, 3:0. Tada se Monfis budi i uspeva da vrati brejk, a potom i da izjednači u setovima. U trećem setu Novak je dva puta gubio prednost brejka, ali je u taj brejku briljirao i došao do pete titule u ovoj sezoni, ali prve iz Serije 1000. Meč je trajao 2 časa i 43 minuta, a Đoković je osvojio 16. trofej u karijeri.

Novak je savršenu partiju iz duela sa Nadalom ponovio u prvom delu susreta sa Monfisom. Francuz, za razliku od prethodnog duela na Olimpijadi, nije igrao ni izbliza defanzivno, već je pokušavao da stoji na liniji (a ne daleko iza nje) i nadmeće se u razmenama udaraca sa Đokovićem. U tome nikako nije mogao da uspe jer je Novak igrao sa mnogo samopouzdanja, u potpunosti je raširio ramena i pogađao skoro sve što je zamislio.
Nestvarni tenis Đokovića nije mogao da potraje doveka, pa se Monfis sredinom drugog seta vraća u igru uz nemerljivu pomoć bučne publike u Parizu. Francuz je za nijansu podigao nivo igre, ali Novak je naglo pao, počeo je da greši i iz relativno lakih situacija, pa je Francuz od 0:3 stigao do 3:3.

U sledeća dva servis-gema Đoković je spasao po jednu brejk loptu zahvaljujući hrabroj igri iz forhenda, ali i dobrim servisima.

Ipak, osećalo se da Francuz ima inicijativu u drugom setu i pri rezultatu 5:5 stiže do, mora se priznati, zasluženog brejka. U narednom gemu Monfis nije uradio ništa specijalno, ali mu je Novak sa tri uzastopne greške olakšao put do izjednačenja.
Nervoza se vidno uvukla u Đokovićevu igru, ali u trećem setu on je donekle uspeo da je odagna i da nastavi u solidnom ritmu. Dva puta je dolazio do prednosti brejka (1:0 i 4:1), ali je Francuz uspevao da se vrati, drugi put posle duple servis greške Đokovića.

Od rezultata 4:4 oba tenisera su bez problema čuvali svoj servis, pa je pobednik odlučen u taj brejku.

Đoković je ’dodatni gem’ odigrao perfektno – svaki put kada je mogao da osvoji poen, osvojio ga je; Monfis je do tri poena došao neodbranjivim servisima, ali Đoković je bio superioran svaki put kada bi se igra razvila.

Ključni mini-brejk Novak je osvojio za 4-2, a potom je pri rezultatu 4-3 odigrao fantastičan poen i preciznim i pravovremenim udarcima neutralisao Monfisove trkačke sposobnosti.

Slično je bilo i u sledećem poenu, a onda je Monfis duplom greškom okončao meč i Novakovo slavlje moglo je da počne.
Đoković je pobedio na 18 od poslednjih 19 mečeva (tri titule i poraz u polufinalu Šangaja od Davidenka), a za trijumf u Parizu dobiće novih 910 ATP bodova i 450 hiljada evra.

Đokoviću je trijumf u Parizu bitan sa više aspekata, ali najvažnija je činjenica da je konačno, posle četiri uzastopno izgubljena finala (2x Nadal i po jednom Federer i Mari) osvojio turnir iz Masters serije 1000.

Novakova sezona do ove titule mogla je biti proglašena samo relativno uspešnom jer uprkos konstantnosti (samo dva puta ispao pre četvrtfinala) nije osvojio nijedan turnir iz prve kategorije, niti je na Gren slemovima beležio očekivane rezultate (polufinale US opena, četvrtfinala na AO i Vimbldonu i treće kolo Rolan Garosa).

Sada je trijumfom u gradu svetlosti ućutkao sve kritičare i stavio krunu na, sada mirne duše možemo reći, uspešnu sezonu, a koliko je i samom Đokoviću to bilo značajno, videlo se po burnoj reakciji na kraju susreta.

Turnir u Parizu, osima trijumfa Đokovića, obeležilo je i povlačenje iz tenisa Marata Safina i Fabrisa Santoroa, kao i rana eliminacija Rodžera Federera.

Od 22. do 29. novembra u Londonu se igra Masters, završni turnir u sezoni, a titulu brani Đoković, koji je u prošlogodišnjem finalu pobedio Davidenka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

259 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: