Trijumf Kenijaca u Atini

Kenijski atletičar Džozefat Kipkirui dokazao je pobedom na Atinskom maratonu da je najbolji naslednik legendarnog glasnika Filipidesa.

Izvor: B92, zvanièni sajt

Nedelja, 08.11.2009.

16:01

Default images

Kipkirui je trku, koja je, kao i 490. godine pre nove ere, počela na Maratonskom polju i završena na olimpijskom stadionu u Atini, pretrčao za dva sata, 13 minuta i 44 sekunde. On je tako postigao drugo vreme u 26 godina dugoj istoriji Atinskog maratona.

Drugi je kroz cilj prošao njegov zemljak Edvin Kipčom, koji je jednu od najtežih trka na svetu završio za 2:14:18 sata. Trijumf Kenijaca upotpunio je Pius Mutuku koji je kroz cilj prošao nakon 2:14:39 sata, dok je Etiopljanin Alemajehu Ameta bio četvrti u vremenu 2:14:51.

Početak trke obeležila je kiša koja je padala tokom celog jutra, da bi u prvom satu trke prerasla u snažan pljusak. Međutim, u poslednjih pola sata sunce je počelo da se probija kroz oblake, sto je atletičarima omogućilo miran završetak maratona.

Kiša, za razliku od staze, nije predstavljala ozbiljan problem. Ako ništa drugo, rashlađivala me je. Na 35 kilometru sam shvatio da mogu da pobedim”, rakao je nakon trijumfa Kipkirui.

U ženskoj konkurenciji trijumfovala je 32-godišnja japanka Akemi Ozaki, koja je stazu pretrčala za dva sata 39 minuta I 65 sekundi. Druga je bila Etiopljanka Ešetu Defega (2:40:32), dok je treće mesto pripalo Svitlani Kuhan iz Belorusije (2:40:54).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: