FIA istražuje Tojotinu odluku

Svetska automobilska federacija (FIA) zatražila je od Tojote hitno razjašnjenje razloga za odluku o napuštanju šampionata Formule 1.

Izvor: B92, Reuters

Četvrtak, 05.11.2009.

10:38

Default images

Vladajuće telo Formule 1 je u saopštenju istaklo da je Tojotina odluka izazvala veliku zabrinutost, kao i to što je kompanija Bridžston objavila da na kraju naredne sezone neće produžiti ugovor o snabdevanju pneumatika sve ekipe šampionata.

Bridžston nas je 18 meseci pre isteka ugovora obavestio o svojim namerama i tako nam je omogućio da na vreme počnemo sa potragom za novim proizvođačem pneumatika. Tojotina odluka, međutim, dolazi samo nekoliko nedelja pošto je japanska ekipa potpisala novi Konkord sporazum koji važi do 2012. godine. Zatražili smo hitno razjašnjenje od Tojote zbog njene pravne pozicije u pogledu šampionata. Ono će imati direktan uticaj na odobrenje budućeg 13. tima u šampionatu“.
Beta
Tojota u saopštenju, u kojem je objavila da napušta Formulu 1, nije rekla šta će se desiti sa timom, čije sedište je u Kelnu, iako izvori bliski japanskoj ekipi tvrde da kompanija planira da ga zatvori.

Ekipa BMW Zauber, tačnije njeni novi vlasnici, je imenovana za rezervu u slučaju da neki od 13 timova ne bude mogao da se takmiči naredne godine. Ipak, njihovo mesto u Formuli 1 neće biti zvanično dve dok Tojota ne potvrdi šta će se desiti sa njenim timom.

FIA je, takođe, objavila da je stalno upozoravala da auto-moto sport ne može da izbegne uticaj globalne ekonomske krize i da je pravilno postupila i tražila smanjenje troškova da bi dozvolila ulzaka u šampionat manjim, nezavisnim timovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: