U petak rasplet na EP u šahu

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

10:37

Default images

Na 17. Evropskom prvenstvu šahu u Novom Sadu, od 13 sati počinju mečevi poslednjeg, devetog kola u kojima će biti odlučeni osvajači medalja. Obe selekcije Rusije vode na tabeli, muška sa dosadašnjim učinkom od 13 meč bodova i 20,5 osvojenih poena, a ženska sa 14 (23,5).

Najbliži pratioci i najveći konkurenti za medalje ruskim ekipama su Azerbejdžan 13 (19,5), Ukrajina, Jermenija, Holandija, Španija i Izrael sa po 11 meč bodova na muškom turniru, odnosno Gruzija 14 (21,5), Jermenija i Ukrajina sa po 11, te Slovenija, Azerbejdžan, Češka i Rumunija sa po 10 meč bodova na ženskom turniru.

Borbu za titulu evropskog prvaka, koje brane selekcije Rusije, odlučiće mečevi: Rusija-Španija, Holandija-Azerbejdžan, Izrael-Ukrajina i Švajcarska-Jermenija u muškoj, odnosno Rusija-Jermenija, Rumunija-Gruzija, Češka-Ukrajina i Slovenija-Azerbejdžan u ženskoj konkurenciji.

Muška A selekcija Srbije igra sa Francuskom, a B muška selekcija sa Škotskom, dok se ženska ekipa Srbije sastaje sa Izraelom. Srpske reprezentacije su bez izgleda za najviši plasman.

Pojedinačno, kod šahista su do sada najuspešniji bili Ludvig Jon Hamer (Norveška), Šakrijar Memedov (Azerbejdžan) i Sebastijan Feler (Francuska) sa 6 (8), dok je od srpskih igrača Bojan Vučković na 29. mestu sa 4,5 (7).

Igrač sa najvišim rejtingom na rang listi FIDE i bivški svetski prvak Veselin Topalov iz Bugarske (2.813) ima skor 2,5 (4), a "strašni Viktor" (Korčnoj), koji igra za Švajcarsku, ostvario je skromnih 2,5 (8).

Kod šahistkinja, najbolja je Nadežda Kosinceva 7 (8) iz Rusije sa vodećim rejtingom na rang listi FIDE (2.493), dok je od srpskih reprezentativki Andjelija Stojanović na 41. mestu sa učinkom 4 (7).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: