Uspešan start srpskih šahista na EP

Najbolji šahisti i šahistkinje Srbije startovali su pobedama na ekipnom prvenstvu Evrope, koje je počelo u Novom Sadu.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2009.

22:33

Default images

Muška reprezentacija Srbije je u prvom kolu pobedila ekipu Škotske rezultatom 3,5:0,5, a isti rezultat bio je u duelu ženskih selekcija Srbije i Crne Gore. U oba meča naše ekipe bile su izraziti favoriti i to su dokazale. Ubedljive pobede potvrda su da su pripreme bile dobre i da u narednih deset dana možemo očekivati lepe vesti iz novosadskog Spensa.

Favorizovane ekipe u prvim kolima, kada se uglavnom sastaju sa manje kvalitetnim protivnicima, često igraju pod velikim opterećenjem, koje danas, na sreću, nije moglo da se primeti kod naših šahista i šahistkinja.

U duelu protiv Škotske naši šahisti su poveli već posle dva i po sata, pošto je na četvrtoj tabli Bojan Vučković belim figurama protiv Džejmsa Stivensona u središnjici osvojio figuru. Na isti način završen je i duel na drugoj tabli, gde je Dragan Šolak u 24. potezu, posle lepe kombinacije takođe ostao sa figurom više.

Robert Markuš se crnim figurama na trećoj tabli dugo borio za prednost i na kraju je uspeo da stekne slobodnog pešaka, koga je u dalekoj završnici izgurao do drugog reda, nakon čega se Alan Tejt predao.

Najzanimljiviju partiju odigrali su na prvoj tabli Grejem Morison i Ivan Ivanišević. Naš velemajstor je u 17. potezu žrtvovao skakača za dva pešaka i stekao lepu pozicionu prednost, ali se Škot izvanredno branio i na kraju zasluženo osvojio počasnih pola poena za svoju ekipu.

Naše šahistkinje do ubedljivog trijumfa protiv Crne Gore stigle su nesto teže. Prvu pobedu ostvarila je crnim figurama Nataša Bojković protiv Aleksandre Milović. Crnogorska reprezentativka je u jednom trenuku ambiciozno krenula u napad verujući da ima matne petnje, ali se Bojković veoma efektno odbranila, a potom prešla u kontranapad i stavila protivnicu pred nebranjen mat.

Irina Čeljuškina je na četvrtoj tabli rano osvojila pešaka i zahvaljujući toj prednosti iz poteza u potez pojačavala pritisak na belog kralja, da bi na kraju efektnom kombinaciojom zapretila osvajanjem figure i Sanja Mišović je predala.

Anđelija Stojanović je od prvog do poslednjeg poteza odigrala besprekorno, ne dopuštajući Mariji Stojanović ni u jednom trenutku ni najmanju šansu da zapreti. Na kraju je crnogorska šahistkinja bila primorana da obustavi otpor kada se našla pred gubitkom figure. Najmanje uzbuđenja bilo na prvoj tabli gde su Alisa Marić i Jovana Vojinović podelile poen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: