Baton: „Ja sam svetski šampion!“

„Ja sam svetski šampion“ bile su prve reči Dženson Batona kada je prošao kroz cilj na stazi „Interlagos“.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 18.10.2009.

20:16

Default images

Vozač ekipe Bron Gp je petim mestom na pretposlednjoj trci ovgodišnjeg šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Brazila, postao 31. šampion u istoriji Formule 1, a deseti Britanac kome je to pošlo za rukom. Baton se na čelu generalnog plasmana nalazio od prve trke sezone, koja je vožena u Australiji, a do titule je došao sa šest trijumfa, dva podijuma i još šest trka završenih među osvajačima bodova.

Zanimljivo je da je Baton do titule došao petim mestom u Brazilu, baš kao i njegov sunarodnik Luis Hamilton prošle godine, a uz to je nastavio niz šampiona koji su krunisani upravo na stazi „Interlagos“. Pre dvojice Britanaca Kimi Raikonen je titulu osvojio u Brazilu 2007. godine, dok je Fernando Alonso to učinio 2005. i 2006. godine.
Fonet
Osećam se fantastično, posebno posle nekoliko teških trka koje sam imao, ali vredelo je. Bila je ovo fantastična trka, jedna od mojih najboljih. Ja sam svetski šampion“, nije krio radost Baton posle prolaska kroz cilj, „Pre 22 godine sam prvi put ušao u karting i jednostavno oduvek sam voleo da pobeđujem, ali nikada nisam očekivao da ću postati šampion Formule 1“.

Dženson Baton je rođen 19. januara 1980. godine i već u osmoj godini krenuo je sa takmičenjima u kartingu. Posle deset godina provedenih u kartingu, usledila su učešća u Britanskoj Formuli Ford, Formuli 3, a prvi put se u bolidu nekog tima u Formuli 1 našao krajem 1999. godine kada je testirao Meklaren, što mu je bila nagrada za trijumf na festivalu Formule Ford na stazi „Brends Heč“. Iste godine je testirao i za ekipu Prosta, a debi u Formuli 1 imao je 2000. godine na trci za Veliku nagradu Australije kao vozač Vilijamsa.

U britanskoj ekipi se zadržao samo jednu sezonu i već 2001. godine je prešao u Beneton u kojem je ostao do početka 2003. godine kada ga je Flavio Brijatore zamenio Fernandom Alonsom. Posle takve odluke prvog čoveka francuske ekipe Britanac je prešao u BAR Hondu, u kojoj je 2004. godine ostvario do ove sezone najbolji plasman, pošto je bio vicešampion, iza Mihaela Šumahera.
Beta
Na startu sezone 2006. godine Honda je otkupila ekipu BAR i baš te sezone Baton je na trci za Veliku nagradu Mađarske na stazi „Hungaroring“ došao do prvog trijumfa u karijeri. Britanac je ostao u Hondi sve do njenog povlačenja iz Formule 1 krajem prošle godine. Ekipu je potom otkupio Ros Bron i sve ostalo je poznato.

Baton je ekipi doneo istorijski uspeh već na prvoj trci sezone koja je vožena u Australiji, a potom je nanizao pobede u Maleziji, Bahreinu, Španiji, Monaku i Turskoj, i uprkos lošijim izdanjima u drugoj polovini sezone zasluženo je došao do titule u svojoj desetoj sezoni u šampionatu Formule 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: