Hrvatska osuđuje ponašanje navijača

Hrvatski fudbalski savez (HNS) osudio je uvredljivo navijanje dela publike tokom utakmice mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije (3:1) u Varaždinu.

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2009.

17:05

Default images

Ponašanje navijača na kvalifikacionom meču za Evropsko prvenstvo u Danskoj 2011. godine osudila je i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, kao i gradonačelnik Vataždina Ivan Čehok, koji su takođe uputili i izvinjenje celokupnoj delegaciji Fudbalskog saveza Srbije.

"HNS najoštrije osuđuje navijanje dela publike na utakmici u Varaždinu kojim su se na najgrublji mogući način vređali naši sportski suparnici i gosti iz Srbije", kaže se u saopštenju HNS.

U saopštenju se takođe ističe da će se HNS i zvanično izvinjava Fudbalskom savezu Srbije (FSS) zbog navijanja koje je nedostojno sportskog događaja i koje grubo krši odredbe fer-pleja i programa 'UEFA RESPECT'.

HNS je istakao da je sve učinio kako bi se gosti iz Srbije tokom boravka u Hrvatskoj osećali potpuno sigurno.Dan ranije je na sastanku o bezbednosti, koji je organizovala Evropska fudbalska unija (UEFA), rečeno da se radi o utakmici visokog rizika, pa su, kako se navodi u saopštenju, predstavnici FSS-a zamoljeni da svaki odlazak iz hotela prijave osobi zaduženoj za vezu sa HNS koji je stalno boravio uz goste iz Srbije. Međutim, Direktor mlađih kategorija FSS-a Milovan Đorić napadnut je u centru Varazdina, 90 minuta pre početka utakmice.

"Bez obzira na navedene činjenice HNS-u je žao što je gospodin Đorić doživeo neugodnosti u Varaždinu, pa mu se ovim putem još jednom izvinjavamo", navodi HNS.
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor osudila je govor mržnje tokom utakmice u Varaždinu i najavila oštre mere protiv, kako je rekla, divljačkog ponašanja navijača.

"U ime Vlade osuđujem takvu vrstu divljaštva i poručujem da to nećemo tolerisati", rekla je ona.

Premijerka je najavila i da će već u sredu sa ministrima razmotriti sve mogućnosti kojima bi se stalo na put navijačkom divljaštvu i dodala da će se verovatno ići na nove, restriktivnije izmene Zakona o suzbijanju nereda na sportskim takmičenjima. Premijerka je istakla i da će se Vlada u suzbijanju govora mržnje voditi načelom nulte tolerancije prema divljaštvu.

I gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok uputio je izvinjenje članovima delegacije FSS i mladim reprezentativcima Srbije, zbog uvredljivog navijanja dela navijača. Čehok je izrazio žaljenje što su navijačke grupe koje su došle u Varaždin grubo iskoristile domaćinstvo Varaždina za upućivanje divljačkih, rasističkih i krajnje uvredljivih poruka gostujućim navijačima, igračima i rukovodstvu reprezentacije Srbije, pre, za vreme i posle utakmice.

"Gostima iz Srbije dužni smo izvinjenje. Ovom prilikom najoštrije osuđujemo i žalimo zbog incidentnog ponašanja grupe navijača koje nije i nikada neće biti deo varaždinske kulture ponašanja", navodi se u saopštenju Čehoka.

"Varaždin i njegovi građani poznati su po mirnoći, gostoljubivosti, otvorenosti i dobroj organizaciji sportskih takmičenja. Nemili dogadjaji vezani za utakmicu Hrvatske i Srbije i nesportsko i uvredljivo navijanje bacaju senku i kaljaju ugled Varaždina i cele Hrvatske", ističe Čehok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: