Iz njegovog ugla: Sebastijan Burde

Izvor: B92 Svet
Podeli

Tridesetogodišnji pilot iz Le Mana, osvajač četiri uzastopna Čempkar šampionata i vozač sa prvoklasnim pedigreom, dokazanim u Formuli 3000 i na trkama izdržljivosti, letos je prognan iz Formule 1. Trenutno je udomljen u Superliga formuli, gde nastupa za Sevilju. Burde je uoči trke ove serije u Monci govorio za sajt 422racing.com.

U intervjuu čije najzanimljivije delove prenosimo, Sebastijan otkriva šta mu je smetalo na Toro Roso bolidima, opisuje svoj izgon iz elite auto-sporta, i podseća na sopstveno loše iskustvo sa Flaviom Briatoreom.

Francuz je uvek bio zanimljiv sagovornik, artikulisan, izgrađenog mišljenja, spreman da svoje stavove iznese i brani. Pošto je umeo da bude brutalno iskren, preko Atlantika su ga smatrali jezičavim zakeralom, ali dok je bilo uspeha njegov glas se morao slušati. U julu je jednoipogodišnja neuspešna F1 avantura presečena, nedugo potom, Sebastijan je pronašao kokpit u Superliga formuli, egzotičnoj seriji koja spaja auto-trke i fudbal. Tu je bez premca najveća zvezda i tu ponovo pobeđuje. Prvi koraci na putu ponovne profesionalne afirmacije već su načinjeni.

Mada je spor bio u najavi, stvar sa Toro Rosom okončana je van suda, tim iz Faence isplatio je pilota i to je pitanje zatvoreno. Ostalo je razočaranje: „Jesam li razočaran? Da, naravno. Trebalo je da ide mnogo bolje. Započelo je prilično dobro, sa STR2 prošle godine i sećam se da su u to vreme ljudi govorili ’Pa, Burde mora da je stvarno dobar, jer znamo da Fetel jeste’ i slično tome. Onda je došao STR3 i ja taj auto nisam mogao da vozim, a Fetel je u njemu leteo. Pošto je to bio brz auto, o tome nema diskusije, on me je nadmašio, dok ja ništa nisam mogao da uradim. Tada su svi počeli da govore: ’Burde je loš’ i zaboravili su početak sezone.

Kompletan intervju pročitajte ovde.

strana 1 od 3 idi na stranu