Reakcije na incidente u Temišvaru

Incidenti uoči meča između Temišvara i Dinama,u kojima su Bed Blu Bojsi izazvali nerede u centru rumuskog grada,naišli su na burna reagovanja hrvatske javnosti.

Izvor: B92

Petak, 02.10.2009.

13:46

Default images

Prema navodima medija,osim sa pristalicama Temišvara, među kojima je bilo i navijača iz Srbije, BBB su se potukli i međusobno,a bocama su gađali i potpredsednika zagrebačkog kluba Zdravka Mamića. Iako je u Temišvar doputovalo oko 600 navijača Dinama,na samom stadionu bilo ih je oko 250,uglavnom zbog velikog broja uhapšenih ili zabrane ulaska na stadion.

U neredima, za vreme i posle utakmice privedeno je 117 Hrvata i 12 Rumuna, dok je deset ljudi povređeno.

Navijači Dinama su se i pre meča na nekoliko mesta u gradu potukli sa domaćim navijačima, a incidenti su nastavljeni i na stadionu gde je deo gledalaca naklonjenih Temišvaru počeo da skandira ’Srbija, Srbija’.

Kako prenose hrvatski mediji, na te povike Bed Blu Bojsi su počeli da divljaju u ograđenom prostoru u kome su se nalazili. Oni su u jednom trenutku probili ogradu, nakon čega su započeli tuču koju je ubrzo okončala policija. Incidenti na stadionu rezultirali su privodjenjem 131 navijača Dinama, dok su dvojica povređena.

Fudbaleri Dinama, koji su u 2. kolu Lige Evrope ubedljivo slavili sa 3:0, dobili su aplauze od domaće publike i po završetku utakmice nisu otišli do svojih navijača, koji su ih ispratili pogrdnim povicima. Nakon dolaska u Zagreb, Mamić je ocenio da huligani, koji su pravili incidente po Temišvaru, nisu bili navijači Dinama i izrazio žaljenje što je zbog nekoliko huligana bačena ljaga na Dinamo, Zagreb i celu Hrvatsku.

Za sada iz Hrvatskog fudbalskog saveza nema zavaničnih reagovanja, niti javnih procena hoće li ’modri’ zbog ponašanja svojih navijača snositi neke sankcije.

Privedeno ukupno 160 navijača

Temišvarska je policija je saopštila da je privela 124 navijača tokom samog meča. Još 36 njih je privedeno zbog izgreda na temišvarskim ulicama i trgovima pre početka utakmice.

Rumunski mediji osuđuju skandalozno ponašanje gostujućih navijača, koje dnevnik 'Prosport' optužuje da su među domaće navijače počeli da bacaju baklje, dok portparol policije Andrei Emil poziva sve oštećene vlasnike gradskih lokala, čiji su inventar porazbijali navijači zagrebačkog kluba, da traže obeštećenje.

"Protiv huligana je moguće podneti krivičnu prijavu zbog uništavanja imovine. Po okončanju sudskog procesa, navijači će morati, ukoliko budu osuđeni, da nadoknade štetu. Nažalost, procedura je teška jer su u neredima učestvovali hrvatski navijači, koji su strani državljani", izjavio je Emil.

Hrvatski navijači su nakon meča, pod policijskom pratnjom, napustili stadion i oko dva sata ujutru su autobusima poslati kući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: