UCI: Protiv dopinga bez predaha

Međunarodna biciklistička unija saopštila je da svi biciklisti moraju da učestvuju u novom obrazovnom antidoping programu ili će im biti zabranjeno takmičenje.

Izvor: B92

Petak, 25.09.2009.

21:00

Default images

Predsednik UCI Pat MekKvejd rekao je da je zadovoljan jer ne ovogodišnjem Tur d'Fransu niko nije pao na doping testu, ali je upozorio da posao ni izbliza nije završen. Unija je pokrenula projekat "Pravi šampion ili varalica" kao dodatak testiranju za više od 1.000 registrovanih biciklista u svim takmičarskim disciplinama.

Biciklisti imaju rok do 30. juna sledeće godine da nauče deo programa ili će u suprotnom izgubiti registraciju.

"Borba protiv dopinga biće za UCI beskrajna i nećemo je prekinuti. Za varalice nema mestas u sportu", rekao je Pat MekKvejd, koji je drugi put uzastopno izabran za čelnika svetskog biciklizma.

Antidoping program uključuje stvaranje bioloških pasoša za svakog vozača, koji daju uzorke urina i krvi, da bi se stvorili posebni hemijski profili. Zahvaljujući tome naučnici mogu lakše pribaviti dokaze o tragovima dopinga.

"Ne tražimo više iglu u plastu sena. Radimo ciljane testove. Testiramo vozače ujutro, u podne i uveče. Jurimo vozače čiji rezultati pobuđuju sumnju. Tstiramo na sve više supstanci", dodao je MekKvejd.

Tokom ove godine 13800 uzoraka uzeto je od 850 vozača u raznim disciplinama biciklizma. Od toga 7500 testova bilo je nenajavljeno i izvan takmičenja, ogroman napredak u odnosu na 200 u 2006. godini.

Tokom 2009. do sada je pronađeno 47 pozitivnih slučajeva, 11 više nego pre tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: