UEFA usvaja plan štednje za klubove

UEFA u utorak usvaja plan koji će ograničiti troškove klubova u budućnosti. Trošiće se samo novac koji klub zaradjuje po različitim osnovama.

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2009.

14:26

Default images

UEFA i predsednik te organizacije Mišel Platini uspeli su da pokrenu proces kojim bi 2012.godine bile uvedene mere štednje u evropskim klubovima. Taj plan biće usvojen na sastanku izvršnog komiteta UEFA u utorak.

Plan je već prihvaćen i usvojen od strane udruženja evropskih klubova. Osnovna ideja je da se klubovi ograniče u neumerenoj kupovini igrača, odnosno da troše isključivo novac koji zaradjuju, i time izbegnu zaduživanje i velike dugove, koji prete brojnim evropskim klubovima.

S druge strane, ovaj plan "napada" i vlasnike klubova milijardere koji u kupovinu igrača ulažu nerealno velike sume novca.

To znači, da će primera radi, madridski Real, koji se godinama zadužuje kako bi doveo najveće zvezde svetskog fudbala, biti primoran da troši samo novac koji zaradi od TV prava , prodaje karata, igrača, ili sportske opreme...Isto važi i za Čelsi ili Mančester Siti koji troše stotine miliona evra na dovodjenje novih igrača, ali su "pokriveni" novcem svojih vlasnika, Romana Abramoviča i Šeika Mansoura bin Zajeda.

UEFA veruje da postojeći sistem plaćanja igrača, i troškova ekipa jednostavno nije održiv, i da će dovesti do bankrotstva brojne klubove.

Klubovi će od 2012.godine morati da posluju na ovaj način, ili će biti izbacivani iz Lige šampiona. Odluku, da li je jedan klub prekršio pravila koja će u utorak biti usvojena, donosiće nezavisno telo, vrsta medjunarodnog odbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: