Kaster Semenja ipak hermafrodit

Test za utvrdjivanje pola kome je podvrgnuta Južnofrikanka Kaster Semenja pokazao da je pobednica u trci na 800 metara na SP definitivno hermafrodit.

Izvor: B92, Daily Telegraph
Podeli

Tu vest preneo je australijski "Dejli Telegraf" pozivajući se na svoje izvore bliske Međunarodnoj atletskoj federaciji prema kojima je IAAF dobila rezultate testa koji pokazuju hromozomske nepravilnosti koje joj daju karakteristike žene, ali i muškarca.

Ukoliko se utvrdi da je takva tvrdnja istinita karijera Semenje će, što se tiče ženske atletike, biti završena, iako još uvek nije jasno da li će joj biti dozvoljeno da zadrži zlatnu medalju sa Svetskog prvenstva u Berlinu.

Federacija je odbila da komentariše navode medija i ponovila je da će se o Semenjinom slučaju raspravljati pred Izvršnim savetom IAAF, koji će se sastati 20. i 21. novembra, a pre toga niko neće imati pravo da daje bilo kakve informacije o njemu.

Posle lavine kritika iz Južne Afrike, i testa koji je obavila Semenja pre osvajanja zlatne medalje, kao i tvrdnji njenih najbližih da je ona žena i da je sve hajka poraženih, prvu izjavu koja je to demantovala, dao je bivši trener Južnoafrikanke, koji je krajem avgusta rekao da je nova svetska prvakinja na 800 metara u ženskoj konkurenciji zapravo hermafrodit.

"Južna Afrika je još u martu ove godine napravila testove. Rezultati su više nego jasni. Semenja nije mogla da se takmiči na Svetskom šampionatu u Berlinu u ženskoj konkurenciji", rekao je njen bivši trener i okrivio čelnike atletske federacije Južne Afrike, rekavši da je Semenja samo žrtva, pošto niti ona niti njena familija nisu bili obavešteni o rezultatima testa.

strana 1 od 3 idi na stranu