Trijumf Rosija u "svom dvoristu"

Vozač Jamahe Valentino Rosi trijumfovao je na trci za Veliku nagradu San Marina u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, na stazi "Mizano".

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 06.09.2009.

14:46

Default images

Aktuelni svetski šampion je do šeste pobede ove sezone, a 103. u karijeri u svim klasama, došao u "svom dvorištu", pošto se staza u Mizanu nalazi nekoliko kilometara od njegovog rodnog mesta Tavulije, u vremenu od 42:57.262 minuta, pred više od 50.000 svojih navijača, i ispred klupskog kolege i najvećeg konkurenta u borbi za titulu Horhea Lorenca, i Danija Pedrose na Hondi.

Od starta je poveo Pedrosa, ispred Tonija Eliasa na privatnoj Hondi ekipe San Karlo Honde, osvajača pol pozicije Rosija, Lorenca, vozača Suzukija Lorisa Kapirosija, Andree Doviciozoa na Repsol Honde, vozaču Hajate Kavasakija Melandrija i Gabora Tolmačija na Skot Hondi, dok je trka već posle prve krivine bila završena za vozača Jamahe Teh 3 Kolina Edvardsa, bivšeg šampiona Nikija Hejdena i Aleksa de Anđelisa, pošto je vozač San Karlo Honde Gresini sa staze izbacio dvojicu Amerikanaca, a Edvardsu ujedno prekinuo niz od 20 trka na kojima je osvajao bodove.
Beta
Već na početku drugog kruga Lorenco je uspeo da pretekne Rosija u borbi za treće mesto, ali je ‘Doktor’ uzvratio posle tri kruga, a potom je posle nekoliko krivina uspeo da obiđe i Eliasa i krene u poteru za vodećim Pedrosom. U istom krugu Lorenco je takođe pretekao Eliasa, dok je Rosi do vođstva došao dva kruga kasnije.

Dok je Rosi na vrhu iz kruga u krug povećavao svoju prednost u odnosu na dvojicu Španaca, Lorenco je iskoristio grešku sunarodnika i došao do drugog mesta. Uprkos brzim krugovima Rosi je u svakom uspeo da ga nadmaši i do 20. kruga ostvari prednost od skoro tri sekunde, za koju se ispostavilo da je dovoljna da dođe do šestog trijumfa ove godine, a potom ga proslavi sa svojim navijačima, sa kojima je otpevao italijansku himnu, ali i magarećim ušima na glavi, aludirajući na svoju izjavu da je ispao magarac zbog izletanja na trci u Indijanapolisu, koja je vožena prošle nedelje.
Beta
Četvrto mesto na 14. trci sezone osvojio je Doviciozo, ispred Kapirosija, Eliasa, Mike Kalija na Dukatiju, Melandrija, vozača Suzukija Krisa Vermulena, Džejmsa Toslenda na privatnoj Jamahi ekipe Teh 3, dok su do bodova u Mizanu došli i vozač Pramak Dukatija Aleks Espargaro, Randi de Punije na LCR Hondi, domaći vozač Nikolo Kanepa i Tolmači.

Posle 13. od 17 trka u šampionatu Rosi ima 237 bodova, 30 više od Lorenca, dok je treći Pedrosa sa 157. U konkurenciji timova Jamaha je ubedljiva sa 444 boda, dok su vozači Repsol Honde sakupili 290. Jamaha je prva i u plasmanu konstruktora sa 305 bodova, 85 više od Honde.

Rezultati trke za Veliku nagradu San Marina:
1. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha 44:32.882
2. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha + 2.416
3. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 12.400
4. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 26.330
5. Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki + 26.539
6. Toni Elias (Španija) San Karlo Honda Gresini + 28.286
7. Mika Kalio (Finska) Marlboro Dukati + 30.184
8. Marko Melandri (Italija) Hajate Kavasaki + 31.757
9. Kris Vermulen (Australija) Rizla Suzuki + 31.909
10. Džejms Toslend (Velika Britanija) Monster Jamaha Teh 3 + 38.347
11. Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati + 46.673
12. Randi de Punije (Francuska) LCR Honda + 52.041
13. Nikolo Kanepa (Italija) Pramak Dukati + 1:03.198
14. Gabor Tolmači (Mađarska) Skot Honda + jedan krug
odustali:
Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati
Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3
Aleks de Anđelis (San Marino) San Karlo Honda Gresini

Generalni plasman vozača:
1. Valentino Rosi 237
2. Horhe Lorenco 207
3. Dani Pedrosa 157
4. Kejsi Stoner 150
5. Andrea Doviciozo 133
6. Kolin Edvards 123

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 444
2. Repsol Honda 290
3. Marlboro Dukati 240
4. Monster Jamaha Teh 3 201
5. Rizla Suzuki 181
6. San Karlo Honda Gresini 168

Generalni plasman konstruktora:
1. Jamaha 305
2. Honda 220
3. Dukati 191
4. Suzuki 120
5. Kavasaki 87

250cc i 125cc: Pobede Barbere i Simona

Španac Hektor Barbera trijumfovao je na trci za Veliku nagradu San Marina u klasi do 250 kubika.
Beta
Velika borba između Barbere i domaćeg heroja Marije Pasinija vođena je do samog cilja, a Španac je uspeo da dođe do pobede sa prednošću od samo četiri hiljaditinke. Takođe, velika borba vođena je i za poslednje mesto na podijumu između dvojice najozbiljnijih kandidata za titulu Alvara Bautiste i Hirošija Aojame, iz koje je kao pobednik izašao Španac, tako što je kroz cilj prošao šest hiljaditinki ispred Japanca. Zahvaljujući trećem mestu Bautista je uspeo da smanji prednost Aojame u šampionatu na 13 bodova.

Prošlogodišnji šampion u klasi do 125 kubika Majk di Meljo kompletirao je prvu petoricu, dok je još uvek aktuelni šampion u srednjoj klasi Moto GP šampionata Marko Simončeli trku završio već u 12. krugu kada je proklizao i izleteo sa staze dok se borio za vođstvo. Žil Kluzel, Aleks Debon, Rafaele de Roza, Hektor Faubel i Tomas Luti trku su završili među prvom desetoricom.

Vodeći u generalnom plasmanu klase do 125 kubika Hulijan Simon došao je do pobede na stazi „Mizano“ i tako napravio veliki korak ka osvajanju titule, pošto ima 52,5 boda u odnosu na najbližeg pratioca Nikolasa Terola

U dramatičnom finišu trke, do poslednje krivine vodeći Andrea Janone je sa staze izbacio Pola Espargara, i tako je servirao trijumf u Simonove ruke. Od starta trke Simon i Janone su se držali na vrhu, dok im se Espargaro pridružio pri kraju trke.

Zahvaljujući odustajanju Janonea i Espargara Terol je došao do drugog mesta, a osvajač pol pol pozicije Bredli Smit do trećeg stepenika na podijumu, iako je deset krugova pre cilja bio deveti. Mark Markez, Sandro Korteze, Štefan Bradl, Simon Korsi, Đoan Olive, Jonas Folger i Deni Veb su kompletirali prvu desetoricu.

Naredna trka, Velika nagrada Portugala, vozi se 4. oktobra na stazi „Eštoril“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: