Srbija ambiciozno na EP

U dva turska grada, Izmiru i Istanbulu, u četvrtak počinje 26. Evropsko prvenstvo za odbojkaše na kojem tiitulu prvaka brani selekcija Španije.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2009.

10:18

Default images

Srbija će pokušati da ostvari bolji plasman nego pre dve godine u Rusiji kada je osvojila šestu bronzanu medalju na EP. Predstojeći šampionat Evrope okupiće 16 najboljih reprezentacija ’Starog kontinenta’, koje su sa različitim ambicijama doputovale u Tursku. Selektor Srbije Igor Kolaković najavio je borbu za medalju.

Reprezentacije Rusije, Italije, Poljske, Bugarske, Nemačke, kao i aktuelnog prvaka Španije, došle su na EP kao glavni pretendenti za titulu, a među njima se svakako nalazi i Srbija koja ponovo želi plasman među četiri najbolje ekipe u Evropi.

Na prošlom prvenstvu u Rusiji dve selekcije - Španija i Finska, načinile su podvig. Španci su, pomalo neočekivano osvojili titulu, dok je Finska bila možda i najveće iznenađenje turnira, jer je igrala u polufinalu. U borbi za treće mesto izgubila je od Srbije sa 3:1.

Sistem kvalifikacionih takmičnja napravljen je tako da je slabijim selekcijama i dalje teško da se probiju do završnih borbi. Zato će nastupi Slovenije i Estonije biti zanimljivi, pošto su te dve selekcije do sada imale predznak autsajdera u evropskoj odbojci. Ponovno prisustvo Slovačke i Češke na jednom prvenstvu ukazuje da je bivša Čehoslovačka, ostavila dobar temelj za odvojeni nastup dve zemlje na međunarodnoj sceni.

Tokom desetodnevnog takmičenja u dva turska grada, Izmiru i Istanbulu, biće odigrano 60 utakmica. Do šampionata u Rusiji pre dve godine i sada u Turskoj, na jednom evropskom prvenstvu najviše je igrano 38 utakmica.

Raspored grupa u Turskoj je sledeći:

Grupa A: Poljska, Francuska, Nemačka i Turska.
Grupa B: Estonija, Rusija, Holandija i Finska.
Grupa C: Španija, Slovenija, Grčka i Slovačka.
Grupa D: Bugarska, Srbija, Italija i Češka.

Po propozicijama takmičenja u grupi igra svako sa svakim. Po tri prvoplasirane ekipe iz svake grupe plasiraće se u polufinalne grupe. Poslednje plasirane ekipe po grupama završavaju takmičenje već posle prve faze.

U polufinalnim grupama igraju se još tri meča, sa prenetim bodovima iz prve faze.

Po dve prvoplasirane ekipe iz polufinalnih grupa, po unakrsnom sistemu igraju polufinalne mečeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: