Kirui pobedio u maratonu

Abel Kirui pobednik je maratonske trke na SP u Berlinu, pa je tako produžio dominaciju Kenijaca, kojima je ovo treća titula za redom u najtežoj disciplini.

Izvor: B92, zvanièni sajt

Subota, 22.08.2009.

14:54

Default images

Kirui je stazu prešao za dva sata, šest minuta i 54 sekunde, što je novi rekord svetskih prvenstava.

Drugo mesto pripalo je još jednom Kenijcu Emanuelu Mutaiju, koji je za vodećim zaostao za 54 sekunde, dok je bronzu dobio osvajač olimpijske bronze Cegej Kebede iz Etiopije sa vremenom 2.08:35.

Ovo je tek druga maratonska pobeda za 27-godišnjeg Kiruija, koji je bio drugoplasirani u trci u Berlinu 2007. godine, kada je Hajle Gebreselasije oborio tadašnji svetski rekord. Prvi trijumf Kirui je ostvario u Beču prošle godine.

U odsustvu svetskog rekordera Gebreselasija, olimpijskog šampiona Kenijca Samjuela Vandžirua, dvostrukog svetskog šampiona Marokanca Žaruada Gariba i branioca svetske titule Kenijca Luka Kibeta, trka je bila potpuno otvorena.

Izjednačena trka trajala je do 16. kilometra, kada je Kebede prvi napao. Kod 27. kilometra izdvojila se kenijska trojka Mutai – Kirui – Čeriot, Deriba merga iz Etiopije i Dieudon Disi iz Ruande.

Na pet kilometra do cilja Kirui se odvojio od Mutaija i napravio je prednost od 100 metara. 24-godišnjem Mutaiju ovo je tek drugi podijum, pošto je 2007. godine pobedio na maratonu u Amsterdamu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: