Grafite i Magat najbolji u Nemačkoj

Fudbaler Volfzburga Grafite i doskorašnji trener tog kluba Feliks Magat proglašeni su za najuspešnije u protekloj bundesligaškoj sezoni.

Izvor: B92 Nemačka
Podeli

Brazilac Grafite bio je najbolji strelac prvenstva u kojem su „Vukovi“, mali klub iz Donje Saksonije osvojio je prvu titulu u istoriji. Stanje u nemačkom klupskom fudbalu najbolje odslikavaju podaci da su drugi igrač lige Mario Gomes i najbolji trener Magat tokom leta prešli u veće, iako prošle sezone neuspešnije klubove.

Nemački sportski novinari dali su Grafiteu 331 glas, daleko više od nemačkog reprezentativca Marija Gomesa (171), koji je minimalno nadmašio drugog napadača Volfzburga i drugog strelca lige, Edina Džeka iz BiH (169).

Gomes će posle odlične prolećne polusezone od početka nove sezone igrati za najbogatiji i najtrofejniji klub Nemačke – Bajern. Džeko i Grafite (26+28 golova) bili su najubojitiji tandem u istoriji Bundeslige, a uprkos pokušajima brojnih klubova da ih otkupe, nastupaće i sledeće godine u gradu Folksvagena, zahvaljujući povišenim i produženim ugovorima (Džeko do 2013. godine, Grafite godinu manje).

Njih neće predvoditi Feliks Magat, koji je još mesec dana pred kraj sezone, u jeku trke za titulu, potpisao ugovor sa Šalkeom 04. Magat je dominirao u izboru za najboljeg trenera, osvojivši 778 glasova. Drugo mesto pripalo je Markusu Babelu (VfB Štutgart) sa 65 glasova.

U konkurenciji žena najbolja je Inka Grings iz Duizburga, koja je ubedljivo prekinula trogodišnju vladavinu Birgit Princ (343-97).

U izboru je učestvovalo 1042 predstavnika medija u Nemačkoj.

strana 1 od 2 idi na stranu