FIFA kaznila Obalu Slonovače

FIFA je kaznila Fudbalsku federaciju Obale Slonovače zbog tragedije na stadionu u Abidžanu u kojoj je prema različitim izvorima poginulo između 19 i 22 ljudi.

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2009.

16:24

Default images

Svetska fudbalska federacija novčano je kaznila Savez Obale Slonovače sa 33.000 evra i naredila čelnicima fudbalske federacije da ograniče kapacitet glavnog stadiona u Abidžanu sa 34.600 na 20.000 mesta. “Za kvalifikacioni meč protiv Burkine Faso 5 septembra, kapacitet stadiona će biti ograničen na 20.000 gledalaca,” kaže se u šaopštenju FIFA.

U tragediji pred kvalifikacioni meč za SP 2010. godine u Južnoj Africi između Obale Slonovače i Malavija, 29. marta, povređeno je preko 130 ljudi, kada se urušio deo tribina koje su bile prenatrpane navijačima koji su došli da vide napadača Obale Slonovače i londonskog Čelsija Didijea Drogbu.

FIFA je takođe najavila uvođenje posebnih bezbednosnih pravila koja će se od sad sprovoditi kako bi se izbegle slične tragedije.

Svi budući mečevi neće moći da počnu dok posebini FIFA delegat ne potvrdi da su ispunjeni svi bezbednosni uslovi na samom stadionu, ali i u njegovoj okolini”, dodaje se u saopštenju.

Svetska fudbalska federacija je istakla da će, u slučaju da se dogodi još neki ovakav incident, biti prinuđena da mnogo oštrije kazni Obalu Slonovače. FIFA je saopštila i da je donirala preko 93.000 dolara kao pomoć porodicama nastradalih.

Tragedije ovog tipa su postale česta pojava na stadionima u Africi. Prošlog septembra 11 ljudi je poginulo tokom nemira na meču u Kongu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: