SL 2009: Počinje spektakl u Areni

Najbolje svetske odbojkaške selekcije biće u narednih šest dana gosti Beograda. Srbija će se sa pet rivala boriti za trofej u Svetskoj ligi i milion dolara.

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2009.

16:39

Default images

Dvadeseti finalni turnir Svetske lige počinje u sredu u Beogradu. Arena će drugi put u poslednje četiri godine ugostiti finalni turnir najlukrativnijeg takmičenja. U grupi E protivnici Srbije biće SAD i Rusija, a dominaciju američkih timova u odnosu na evropske potvrđuje sastav grupe F – Brazil, Kuba, Argentina.

Zadovoljstvo je igrati na završnom turniru Svetske lige, na kome učestvuje šest najboljih svetskih selekcija, posebno jer se održava u Beogradu. Imamo velike ambicije, i kao i sve ostale ekipe želimo da pobedimo na svakom meču", rekao je selektor Srbije Igor Kolaković na konferenciji za novinare.

U zgusnutom rasporedu, u kojem su sa malim razmakom odigrane Mediteranske igre i Univerzijada, a u septembru se u Turskoj igra Evropsko prvenstvo, Svetska liga je prioritet selekcije Srbije.

Svakako da je Svetska liga u ovom trenutku naš prioritet, tim pre što se igra u Beogradu. Kasnije tokom sezone imaćemo druge prioritete, ali u ovom trenutku ovo je za nas najvažnije takmičenje“, rekao je Kolaković za B92.

Turnir u Beogradu predstavlja na mnogo načina početak nove epohe u svetskoj odbojci. Prvi put posle gotovo pune decenije Brazil je bitno promenio tim i u Areni neće biti apsolutni favorit.

"Prvi put, na sreću, nismo favoriti“, odahnuo je selektor Brazila Bernardo Rezende. „Teško je reći ko je favorit, Kuba je igrala odlično, Rusija je sjajno završila kvalifikacije i stiže u velikoj formi, Srbija nije cele kvalifikacije odigrala u istom ritmu, Amerikanci imaju svoj stil, a Argentina je debitant, ali iza sebe ima trijumfe nad Srbijom i Francuskom. Svaka utakmica je važna“.

Podmlađeni sastav i novi stručni štab osobine su američke selekcije, koja brani trofej iz Rija. Olimpijski šampioni na staru novog ciklusa žele da provere svoje trenutne mogućnosti.

Ovakav ambijent biće pravi ispit za nas. Igraćemo pred bučnom domaćom publikom, koja će želeti pobedu svojih odbojkaša. U takvim okolnostima moći ćemo da proverimo gde smo mi u ovom trenutku. Na samom smo početku ciklusa i zbog toga je za nas ovo idealan početak turnira, ako vredimo, pobedićemo“, rekao je selektor SAD Alen Najp.

Selektor Rusije Danijele Banjoli prvi put u karijeri predvodi neku selekciju na završnom turniru Svetske lige. On se nada da će njegova ekipa, koja je do Arene stigla zahvaljujući wild card-u, u Beogradu popraviti utisak posle loših rezultata iz prethodnih godina.

Bilo je teško probiti se kroz kvalifikacije. Igramo sa najboljim ekipama na svetu i želimo da popravimo rezultate koje je nacionalni tim ostvario prethodnih godina. Nadam se da možemo do polufinala", rekao je Banjoli i dodao da su četiri američka tima na završnom turniru dokaz da je evropska odbojka u krizi.

Selektor Argentine Havijer Veber rekao je da je zadovoljan plasmanom na F6 i dodao da će njegova ekipa pokušati da dođe do polufinala.

"Igraćemo sa najboljim svetskim ekipama i biće teško doći do finala. U grupi smo sa Kubom i Brazilom, možda im nismo dorasli jer smo mladi, ali daćemo sve od sebe da pobedimo na te dve utakmice i plasiramo se u polufinale", rekao je Veber.

Selektor Kube Orlando Samjuel Blekvud rekao je da se nada plasmanu u polufinale. Podmlađena selekcija sa Kariba osvojila je prvo mesto u teškoj grupi sa Rusijom i Bugarskom i u nekoliko mečeva pružila sjajne partije.

"Ovo će biti veliko iskustvo za mlade igrače, nadam se polufinalu. Završili smo jedan olimpijski ciklus, a sa ovim timom započinjemo sledeći. Zadovoljan sam plasmanom na završni turnir", rekao je Blekvud.

Turnir u sredu otvaraju Kuba i Argentina od 17.30, a tri sata kasnije se u reprizi prošlogodinjeg finala sastaju SAD i Srbija. Sledeći meč naša selekcija igra u petak od 20.30 sa Rusijom, polufinala su na programu u subotu, a finale se igra u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: