Prvenac Vebera na "Nirburgringu"

Australijanac Mark Veber odličnom vožnom na trci za Veliku nagradu Nemačke došao je do prve pobede u karijeri, posle 130 startova.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 12.07.2009.

15:41

Default images

Vozač Red Bula je na stazi “Nirburgring” trijumfovao u vremenu od 1:36:43.310, posle 60 krugova, ispred klupskog kolege Sebastijana Fetela i Felipea Mase u Ferariju, i tako doneo Australijancima prvu pobedu u šampionatu Formule 1 posle 28 godina i treći dvostruki trijumf svom timu u sezoni.

Četvrto mesto na devetoj trci sezone zauzeo je Niko Rozberg u Vilijamsu, ispred dvojice vozača ekipe Bron GP Džensona Batona, trenutno vodećeg u generalnom plasmanu, i Rubensa Barikela, dok su do bodova u Nemačkoj došli i Fernando Alonso u Renou i vozač Meklaren Mercedesa Heiki Kovalainen.

Od samog starta Veber i Barikelo su krenuli sa borbom za prvu poziciju, ali su se dotakli što je iskoristio aktuelni šampion Luis Hamilton u Meklarenu i pokušao da ih obiđe sa spoljne strane, ali nije uspeo i na kratko je izleteo sa staze. Posle prve krivine u vođstvu se nalazio Barikelo, ispred Vebera, Kovalainena, Mase, Batona i Fetela, dok je Hamiltonu pukla guma pa je morao u boks i na stazu se vratio tek kao 19.
Beta
Već u prvom krugu Barikelo i Veber su uspeli da se odvoje i ostvare prednost od četiri sekunde u odnosu na rivale, a iz kruga u krug su se smenjivali kao vlasnici najbržeg kruga. Ipak, borba između vozača ekipe Bron GP i Australijanca nije potrajala dugo pošto je u desetom krugu objavljeno da se njihov kontakt sa starta trke pod istragom, a dva kruga kasnije Veber je dobio kaznu “prođi kroz”.

U 14. krugu krenulo se sa prvim odlascima u boks, prvi je na dolivanje goriva i zamenu pneumatika otišao Baton, a u narednom krugu je isto učinio i Barikelo, dok je Veber takođe ušao u boks, ali da bi odradio svoju kaznu. Krug kasnije u boks je otišao i Kovalainen, koji je do tada zauzimao treću poziciju, a vozač Red Bula je preuzeo vođstvo.
Beta
Veber je u boks otišao na početku 20. kruga, a tada je viđeno i prvo odustajanje pošto je vozač ekipe Toro Roso Sebastijan Burde izleteo sa staze, a potom se parkirao u garaži. Australijanac se na stazu vratio kao sedmi, iza Batona, dok se na prvom mestu u tim trenucima nalazio Masa, koji se tako prvi put od starta sezone našao u vođstvu. Brazilac je takođe usporavao Barikela, koji je gubio značajno vreme iza njega, dok su Veber i Baton bili zaglavljeni iza Roberta Kubice, ali su obojica uspeli da ga preteknu u 24. krugu.

Pošto je Masa otišao u boks, u 26. krugu, na drugoj poziciji, iza Barikela, se nalazio odlični Zutil, koji je na subotnjim kvalifikacijama ostvario najbolji rezultat karijere. Dva kruga kasnije Nemac je otišao u boks i pri izlasku na njega je naleteo Kimi Raikonen u Ferariju i oštetio mu prednji spojler, ali i šanse da ekipi Fors Indije donese prve bodove od debija u Formuli 1.
Beta
Posle prvih odlazaka u boks poredak je bio: Barikelo, Veber, Baton, Fetel, Masa, Rozberg, Raikonen i Kovalainen, ali je upravo tada došlo obaveštenje da se ispituje udes vozača Ferarija sa Zutilom. Ipak, Finac je odustao nekoliko krugova kasnije, pa samim tim nije ni dočekao odluku u potencijalnoj kazni.

U 32. krugu Baton je prvi po drugi put otišao u boks, u narednom krugu Barikelo je učinio isto, baš u trenutku kada ga je Veber potpuno sustigao, a po ulasku u boks Brazilca i preuzeo vođstvo. Problemima Barikela tu nije bilo kraja pošto mu je javljeno da će morati ponovo na dolivanje goriva zbog problema sa crevom.

Svoj drugi odlazak u boks Veber je odradio 18 krugova pre kraja, i na stazu je izašao tik iza Fetela, koji je krug kasnije otišao na dolivanje goriva i zamenu pneumatika. Baton i Barikelo su deset krugova pre kraja morali i po treći put u boks, čime su ujedno ostali bez borbe za podijum. U međuvremenu, Alonso je počeo da niže brze krugove, a potom i najbrže na trci, ali ipak u poslednjih nekoliko krugova nije uspeo da pretekne Batona i Barikela pa je morao da se zadovolji sedmom pozicijom.
Beta
Epitet “junaka trke” sigurno je zaslužio Veber, koji je zahvaljujući fantastićnoj vožnji i uprkos kazni na 130. trci u Formuli 1 došao do prvog trijumfa. Odličan je bio i Fetel, na drugoj poziciji, ali su najbolju trku, posle Australijanca, imali Masa i Rozberg. Brazilac je posle velikih problema tokom kvalifikacijama tokom trke bio odličan, dok je Rozberg uspeo da napreduje čak 11 mesta od starta do cilja.

Vožnjom na staz “Nirburgring” Veber je samo potvrdio da je još uvek ozbiljan kandidat za naslov šampiona, uz Fetela i Batona. Barikelo se odlično držao, ali se nije pokazao u trenucima kada je trebalo. Ferari je pokazao napredak, kao i Vilijams, prvenstveno Rozberg. Solidnu trku imao je Alonso, ali je stigao samo do dva boda, dok je Kovalainen sprečio da Meklaren ponovi rezultat iz 1978. godine, kada na pet uzastopnih trka nije došao do bodova.

Trku za zaborav još jednom su imali Tojota, BMW Zauber i Toro Roso, dok je od ekipa iz donjeg dela jedino Fors Indija pokazala značajan napredak u odnosu na prethodne trke, i pravo je pitanje kakav rezultat trke bi bio da se Zutilu ponovo, kao i u Monte Karlu prošle godine, nije isprečio Raikonen. Trka u Nemačkoj mogla bi čak da bude poslednja u Formuli 1 pošto su u padoku na "Nirburgringu" kružile priče o potencijalnim zamenama za Francuza već od sledeće trke.

Posle devet trka u generalnom plasmanu i dalje vodi Baton sa 68 bodova, 21 više od Fetela, dok je Veber treći sa 45,5. U konkurenciji konstruktora prvi je Bron GP sa 112 bodova, dok je drugi Red Bul sa 92,5.

Naredna na programu je trka za Veliku nagradu Mađarske, koja se vozi 26. jula na stazi “Hungaroring”.

Rezultati trke za VN Nemačke:
1. Mark Veber (Australija) Red Bul 1:36:43.310
2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 9.252
3. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 15.906
4. Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams + 21.099
5. Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP + 23.609
6. Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP + 24.468
7. Fernando Alonso (Španija) Reno + 24.888
8. Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren + 58.692
9. Timo Glok (Nemačka) Tojota + 1:01.457
10. Nik Hajdfeld (Nemačka) BMW Zauber + 1:01.925
11. Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams + 1:02.327
12. Đankarlo Fizikela (Italija) Fors Indija + 1:02.876
13. Nelson Pike junior (Brazil) Reno + 1:08.328
14. Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber + 1:09.555
15. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 1:11.941
16. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 1:30.225
17. Jarno Truli (Italija) Tojota + 1:30.970
18. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren Mercedes + jedan krug
odustali:
Kimi Raikonen (Finska) Ferari
Sebastijan Burde (Francuska) Toro Roso

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 68
2. Sebastijan Fetel 47
3. Mark Veber 45,5
4. Rubens Barikelo 44
5. Felipe Masa 22
6. Jarno Truli 21,5

Generalni plasman konstruktora:
1. Bron GP 112
2. Red Bul 92,5
3. Tojota 34,5
4. Ferari 32
5. Vilijams 20,5
6. Meklaren 14

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: