WRC, Poljska: Vreme je za mazurku

Izvor: B92

Petak, 26.06.2009.

10:38

Default images

Akropolis je opravdao reputaciju zloćudnog takmičenja koje lomi automobile. Iz prve ruke su se u to uverili Sebastijan Leb, Dani Sordo, Hening i Peter Solberg. Pomor velikih započeo je na drugoj etapi. Brzinac 7 bio je poguban za Leba, specijalni ispit 9 za njegovog kolegu Sorda i starijeg Solberga, koji je svu svoju frustraciju iskalio na nedužnom Špancu.

Peterova Ksara potrajala je do SS 12, a kolaps oslanjanja bio je preveliki zalogaj za ad hoc opravke. Tantalove muke rivala savršeno je iskoristio Hirvonen, svoj čas dočekali su i ljudi koji retko osvajaju mnogo poena. Finalni poredak bio je prvoklasno svedočanstvo o patnjama favorita.

Reli Poljske može da se pohvali činjenicom da je posle Monte Karla drugi najstariji u prvenstvu. Inauguralno takmičenje voženo je 1921, a pola veka kasnije istočnoevropska zemlja našla se i i na kalendaru prvog FIA Svetskog reli šampionata 1973. To takmičenje preteča je današnjeg WRC-a, imalo je 13 relija, a trofej je dodeljivan samo najuspešnijem proizvođaču. Zato se na prvog pilota - zvaničnog prvaka čekalo sve do 1979.

Neka od takmičenja sa inauguralnog kalendara održala su globalnu slavu do danas (Monako, Švedska, Akropolis, Finska, Sanremo, Velika Britanija, Korzika), Poljska u njih ne spada. Godinama je bila domaćin rundi Evropskog prvenstva, da bi se preko statusa WRC-kandidata konačno ponovo našla na najvećoj sceni. Za ilustraciju onih vremena: takmičenje 1973. počelo je i završilo se u Krakovu, imalo je 55 ispita u dužini od 734 kilometra (dvostruko duže nego danas), voženo je na asfaltu i makadamu i 62 posade sa starta cilj su videle samo tri!

Kompletan tekst Aleksandra Babića "WRC, Poljska: Vreme je za mazurku" možete da pročitate u rubrici 'Saradnici'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: