Bertomeu: "Svi su zadovoljni"

Izvršni direktor Evrolige Đordi Bertomeu ocenio je da su sporazumom najuspešnijih srpskih klubova i predstavnika regionalne NLB lige sve strane zadovoljene.

Izvor: B92

Utorak, 09.06.2009.

15:48

Default images

Bertomeu je na konferenciji za novinare u sedištu Košarkaškog saveza Srbije istakao da niko nije uskraćen za ono za šta se takmičarski izborio. Predstavnici klubova, Košarkaškog saveza Srbije i Jadranske lige ocenili su da je novi sporazum o bodovanju za Evroligu i promena strukture Jadranske lige predstavljaju kompromis,ali i značajan korak za srpsku košarku.

Na sastanku održanom u ponedeljak postignut je dogovor po kojem će naredne dve sezone Srbiju u Evroligi predstavljati Partizan, a od sezone 2011/2012 u najkvalitetnijem takmičenju igraće ekipa koja sakupi najviše bodova po novom sistemu. Pored toga, postignut je i sporazum po kojem će doći do, kako je rekao predsednik FMP Železnika Nebojša Čović, promena i rekonstrukcija u organizciji Jadranske lige, ali i vlasničkoj strukturi kompanije Sidro, koja je osnivač tog regionalnog takmičenja.

"Izuzetno smo zadovoljni sporazumom, koji ispunjava ciljeve svih strana. On jača nacionalne šampionate, Jadransku ligu i Evroligu. Dugujemo veliku zahvalnost i srpskim klubovima i Savezu, ali i Jadranskoj ligi", izjavio je predsednik Evrolige.

Bertomeu je dodao da je Evroliga najodgovornija za promenu sistema bodovanja i zahvalio se Partizanu što je pristao na kompromisno rešenje. Prema prethodnom sistemu bodovanja, Partizan je na osnovu rezultata u Evroligi trebalo naredne tri sezone da igra Evroligu. On je precizirao da je u jednom trenutku postojala realna mogućnost da ’crno-beli’ dobiju trogodišnji ugovor, ali se, kako je naglasio, u poslednjih osam meseci situacija drastično promenila.

"Pre tri godine mogućnost da Partizan dobije trogodišnji ugovor sa Evroligom bila je realna, a odgovornost za promenu sistema bodovanja leži isključivo na Evroligi. Promene u sistemu počele su pre devet meseci i do sada su ih gotovo svi prihvatili", rekao je on.

"Predstavnici najboljih srpskih klubova složili su se da Partizan, kao tim koji je prethodnih sezona sakupio ubedljivo najviše bodova, igra u najkvalitetnijem evropskom takmičenju i u sezoni 2010/11. Očekujem da će vrlo brzo ovakav dogovor biti postugnut i u Hrvatskoj i Sloveniji", istakao je Bertomeu.
www.euroleague.net
"Svi klubovi će morati da se odreknu nečega kako bismo došli do najbolje moguće formule za sistem takmičenja u Evroligi. Za sada jedino španski klubovi nisu pristali na promene koje smo pokrenuli", naveo je Bertomeu.

"Želim da zahvalim ljudima iz Partizana na velikoj ljubaznosti i širini, jer su prihvatili ovaj dogovor i omogućili da potpišemo ovaj sporazum", rekao je on i zahvalio počasnom predsedniku FIBA Borislavu Stankoviću, koji je takođe učestvovao u postizanju ovog dogovora.

Predsednik Partizana Predrag Danilović rekao je da su ’crno-beli’ prihvatili kompromis u skladu sa globalnim promenama u sistemu takmičenja Evrolige.

"Nekim stvarima morali smo da se prilagodimo. Zadovoljni smo što ćemo i naredne dve sezone igrati u Evroligi. Drago mi je što se sve ovo završilo i zbog kompromisa koji znači bolje sutra za srpsku košarku", rekao je Danilović.

Generalni menadžer Crvene zvezde Milan Opačić izjavio je da su srpski klubovi prevazišli neke ’podele iz prošlosti’ i došli do kompromisa koji je veoma značajan.

"Sada će se više uvažavati nacionalni šampionati, a doći će i do promena u rukovođenju Jadranskom ligom. Hvala Partizanu što je podržao naš predlog da Srbija dobije pozivnicu Evrolige, u slučaju da u sezoni 2009/2010. nacionalni prvaci ne budu 'crno-beli'", rekao je on.

Predsednik FMP-a Nebojša Čović istakao je da je dobro što su sporazumom preživele i nacionalna i regionalna liga i da je dobro što je garant sporazuma Đordi Bertomeu.

Počasni predsednik FIBA Borislav Stanković rekao je da ovim sporazumom počinje nova etapa srpske košarke, dok je direktor Hemofarma Marko Ivanović rekao da je zadovoljan što će i drugi klubovi imati šansu da se za dve godine takmiče u Evroligi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: